Торнадо се образува в Румъния на 50 километра от Силистра (видео)
Наука

Торнадо се образува в Румъния на 50 километра от Силистра (видео)

Буреносни ветрове днес в Румъния станаха причина за образуването на торнадо край село Драгалина, което е на 50 км северно от Силистра. Кадрите от необичайното атмосферно явление за нашите географски ширини бързо се разпространиха из социалните мрежи. Все още няма данни за скоростта на вятъра, но местни синоптици коментират, че заради бурята температурите са паднали с 15-20 градуса.

Торнадо се образува в Румъния на 50 километра от Силистра (видео)

Според изнесените досега данни торнадото в Румъния е откъснало електрически стълбове и дървета. Четирима души са в приети в болница, след като пълен автобус е бил изхвърлен на 10 метра от бурята, а десетки къщи са останали без покриви.

Ерик Лейстър, старши метеоролог към AccuWeather, коментира, че днес над Румъния рязко е навлязъл студен въздушен фронт, който е донесъл силния вятър и захлаждането. Предупредителни кодове за лошо време важат и за целите Балкани.

Торнадото се счита за рядко явление за Европа, но годишно се формират около 30 пъти в годината по тези ширини. Силата им най-често не е голяма и не насят големи щети. Смерчовете (както също са наричани торнадата) представляват въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен облак. При повечето такива явления скоростта на вятъра е до 170 км/ч, диаметърът им на повърхността е около 80 метра, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!