EnteR Наука

Този уикенд не пропускайте Пролетния фестивал на науката с взривяващи демонстрации и експерименти

Този уикенд не пропускайте Пролетния фестивал на науката с взривяващи демонстрации и експерименти

На 13 и 14 април пред НДК ще има голям научен парад с експерименти, демонстрации, работилници, интересни игри с награди, презентации и конкурси. Това е първото издание на Пролетен фестивал на науката, организиран от „Апетит за образование чрез практика“, а MediaBricks.bg е медиен партньор. На едно място – парка пред НДК, ще видите 23-ма изложители от различни сфери на професионално развитие.

За това не пропускайте тази събота и неделя след 11 часа заедно с цялото семейство да се потопите в приключението наречено наука.

Този уикенд не пропускайте Пролетния фестивал на науката с взривяващи демонстрации и експерименти

Ето част от програмата на изложителите:

Образователен център „Елементи“ ще покажат на аудиторията научни експерименти, интерактивни презентации и творчески работилници.

Никола Каравасилев ще покаже опити, свързани с вулкан в чаша, демонстрации на атмосферно налягане, пълно вътрешно отражение в епруветка, светеща вода и други.

Добре познатите на всички експериментатори от „Корпус за бързо гърмене“ ще „избухнат“ в огън и този път.

Катедра „Астрономия“ при СУ ще демонстрира наблюдения на Слънчевите протуберанси, макети на Слънчевата система, демонстрации на звездни карти и други.

ДНК пък ще покажат интерактивна анатомия, наука за звука и шоу програми с любимеца на децата Явор Денчев.

БОДК ще представят митове, истини за кръводаряването, защо е важно да даряваме кръв. Организацията организира също и конкурс за рисунка или разказ, в който децата могат да се включат с предварителна регистрация.

НЦРРЗ ще показват измервания на радон във въздух в реално време, методи за измерване, свойства на радон, защита и интересни факти.

ИИЕС-БАН ще представят демонстрации с генериране на енергия от възобновяеми източници, задвиждване на колички с енергия от възобновяеми източници, проектиране на образователни филмчета.

Mindhub ще имат програмиране за деца, танцувално парти с роботи, спортни предизвикателства с роботи, работилница за създаване на анимации

НИМХ ще организират работилници, свързани с прогнозата за времето. Ще предоставят и информация за киселинните валежи, финните прахови частици, замърсяването на въздуха, а специалната изненада ще бъде метеорологичен балон, който ще изстрелят на място.

Нашите гости от Сливен, ОУ „Братя Миладинови“ ще покажат заедно със свои ученици образователни игри и презентации.

Клуб от студенти, инициатори на природното добро – СКОПС ще организират интересни игри като например „Линията на шоколада“, „Горско гнездо, да опознаеш гората“.

Характер.бг ще покажат пък наука за характера, работилници за характер, позитивни занимания по самоконтрол, оптимизъм и упоритост.

Световната организация WWF ще представят своите интересни игри с VR очила, фотокапани, кубчета и други.

Един иновативен стартъп, свързан с ранното-детско развитие, Kooky out of the box, ще покажат Световна карта и своите игри на посетителите – от най-малките, до най-големите.

Имаме и две издателства, включени в изложението като те ще представят различни научни заглавия по иновативен начин. Издателствата са „Timelines“ и „Кибеа“.

Ако се върнем назад във времето ще открием и приятелите ни от Авитохол, дългогодишни археолозии, чиято мисия по време на фестивала ще бъде свързана с интересни работилници за находки, географски паралели, книга с находки и много други.

Освен, всички изброени по-горе, имаме и представители от ЧСУ “Цар Симеон Велики, които ще представят дейността на училището чрез интересни презентации, екрани, vision eфекти и други.

Ще имаме и още представители от СУ – „Геолого-географски факултет“, участници от ЛТУ, чуждестранни представители от STEAM Powered Team.

Цялото събитие ще бъде с 3D заснемане, благодарение на 3DVu.shop.