Образование

Този уикенд в НДК ще се проведе Националният научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

Този уикенд в НДК ще се проведе Националният научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

Тази събота и неделя в НДК ще се проведе първият Национален научно-образователен фестивал „Намереното поколение“. Екипът на „Апетит за образование чрез практика“ събира на едно място наука, образование и бизнес. За два дни водещи професионалисти в сферата на образованието ще се срещнат с учители и ученици от цялата страна. Фестивалът ще има научно-практическа насоченост с отворени лекции, дискусии, обмен на опит, полезни практики, създаване на нови контакти и много експерименти и демонстрации.

„Намереното поколение“ съдържа три модула. Събитието отваря врати в събота от 10:00 до 18:00 часа. В неделя, програмата стартира от 09:00-12:00 часа, а от 13:00 часа ще се проведе последната част от събитието – Модул за национално обсъждане на иновации и споделяне на  добри практики в образованието и науката.

Гост-водещ на събитието ще бъде добре познатият телевизионен водещ Александър Кадиев.

Този уикенд в НДК ще се проведе Националният научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

Практически модул: Училища от страната, учени, институти на БАН, преподаватели и ръководители на олимпийските ни отбори, ще вземат участие в практическия експериментариум по време на събитието. Това предоставя и реална възможност на присъстващите учители и ученици да се учат директно от професионалистите и да обогатят своите познания в определени области. В духа на мисията и визията на „Апетит за образование чрез практика“, представянето на всяка една образователна институция ще бъде осъществено чрез практически уроци и демонстрации. Училищата и образователните центрове ще разкажат и покажат методите си, с които събуждат интереса на младите към природните науки. В края на този модул „Апетит за образование чрез практика“ със съдействието на СТеам Group ще предостави платен летен стаж за най-изявените ученици, както и ще помогне на останалите желаещи да кандидатстват, свързвайки ги с водещи работодатели в цялата страна. И не на последно място технологични/иновативни компании ще имат възможност да представят своята дейност, за да се види нагледно къде и как любимата ни наука намира своето приложение в бизнеса.

Лекционен модул: Лекционният модул е насочен към учителите и обучителите, под формата на лекционна част, чиято основна цел е повишаване квалификацията им и интегрирането на доказани, работещи методи в преподаването. По този начин фестивалът дава възможност за отворени лекции, дискусии, обмен на опит, полезни практики и контакти. Гост-лектори ще бъдат видни учени като Теодосий Теодосиев, Никола Каравасилев, проф. Албена Георгиева, както и представители на бизнеса.

Дискусионен модул за идеи и национално обсъждане на иновации в образованието: В последния ден от събитието, екипът на „Апетит за образование чрез практика“ ще отдели време и внимание да включи и национално обсъждане на настоящите иновации в образованието под формата на дискусионен панел, ръководен от модератор и протоколчик. Всяко едно предложение, методика, идея или подход, ще бъдат документирани, а след това и споделени с останалите. Най-важното е, че организаторите от „Апетит за образование чрез практика“ отварят вратите на фестивала за всички училища и търсят любопитните учители и ученици в България. За тази цел Сдружение „Апетит за образование чрез практика“ си партнира с МОН и с различни институти на БАН, като обещават да съберат на едно място доказани имена от сферата на образованието и бизнеса.

Над 120 доброволци ще създават добротворчество по време на фестивала. Много ученици от страната ще се включат в различни активности, турнири и работилници, и ще участват в дискусии, като ще бъдат активна част от публиката в лекционния модул.

Сладкарница „Неделя“ ще предоставят 120 сладки награди за победители в Националния конкурс „Крадец на мечти“ както и за най-атрактивните и впечатляващи участници. Освен те, Дирекция „Спорт и младежки дейности“ към Столична община ще осигурят предметни награди. Faber Castell ще предоставят и комплекти за рисуване на най-талантливите победители в Националния творчески конкурс „Крадец на мечти“.

По време на съботния ден Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще сътрудничат с организирането на обща примерна евакуация на НДК като предварително участници и публика ще бъдат уведомени.

Във фестивала ще вземат участие и глобалния бранд SAMSUNG, които ще се включат с представители от Образование 5.0 и Smart Classroom – безплатна онлайн платформа за смесено обучение (blended learning) в училище, която предлага: Стена за бърза и ефективна комуникация между учители и ученици, Модул за разработване на уроци, Модул за създаване на ресурси с добавена реалност, Учителско и ученическо портфолио, Облак за споделени образователни ресурси.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!