Наука

Този месец ще наблюдаваме две пълнолуния – на 2 и 31 октомври

През 2020-а Китай ще изстреля изкуствена луна в Космоса, за да освети 14-милионен град

Този октомври ще наблюдаваме две пълнолуния. Първото е още тази вечер – 2 октомври в 00:05 ч., а второто е на 31-ви в 16:19 ч., поясниха от катедра Астрономия към СУ. Също така в нощта на 2 срещу 3 октомври визуално Луната ще се сближи с Марс, като в 3 ч. сутринта ще е на около 2 градуса на юг от него.

Първото пълнолуние на 2 октомври е най-близко до есенното равноденствие, което отговаря на определението за „Жътварска Луна“, макар че настъпва малко след края на септември. Поради малкият наклон на еклиптиката спрямо хоризонта във вечерите през септември и октомври, изгревите на Луната около датата на пълнолунието закъсняват най-малко на всяка следваща вечер (в този случай – с около 22 минути). Това било забелязано в древността, когато хората оставали с впечатление, че около есенното равноденствие пълната Луна изгрява почти по едно и също време няколко вечери подред. Счита се, че това е помагало за довършването на полската работа по прибирането на късни реколти, като царевица, грозде, слънчоглед и пр. – до късно вечер на лунна светлина.

И още едно лунно явление – перигей на Луната. На 17 октомври разстоянието Земя – Луна ще бъде само 356 912 км. Но това явление няма да може да се наблюдава заради новолунието.

А знаете ли, че на 27 срещу 28 юли 2018 година беше най-дългото пълно лунно затъмнение за този век. За това ви припомняме едно страхотно time lapse видео, което е събрало всички фази на затъмнението в 2 минути и половина: