Олимпийци

Това лято български ученици по химия, физика и биология спечелиха 15 медала в 4 международни олимпиади

Този юли и август българските гимназисти от националните ни отбори по химия, физика и биология спечелиха общо 15 медала в 4 от най-престижните международни олимпиади. Извънредната ситуация по света промени календара и начина за провеждане на световните състезания по природни науки. Доста от турнирите бяха отложени за есента или за догодина. Днес в MediaBricks.bg ви припомняме за родните успехи от това лято, когато за първи път в историята олимпиадите по химия, физика и биология се проведоха онлайн. Българските ученици показаха, че въпреки ситуацията са добре подготвени и завоюваха общо 1 златен, 3 сребърни и 11 бронзови медала в четирите надпревари, провели се през юли и август.

Два медала за българските ученици по химия от онлайн изданието на Менделеевската олимпиада

На 14 и 15 юли се проведоха двата етапа от онлайн изданието на Международната Менделеевска олимпиада по химия. Българите спечелиха 2 сребърни отличия в конкуренция с над 100 участници от 27 държави. Медалите завоюваха Дамян Францов (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив), като малко не достигна другите ни двама състезатели в отбора Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ) да вземат бронз. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

Отлично представяне и 5 медала за българските ученици на Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Малко след това от 20 до 26 юли се проведе Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Българските олимпийци премериха онлайн знания в конкуренция с над 280 състезатели от 57 държави. Големият брой участници се дължи на факта, че организаторите на Международната олимпиада по физика ги поканиха да се включат в Европейската, защото тази година Международната отпадна от календара. Въпреки голямата конкуренция и петимата ни гимназисти спечелиха медали – 1 златен и 4 бронзови. Златното отличие спечели Александър Проданов (10 клас, ППМГ Казанлък). Бронзовите медали завоюваха Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Александър Илиев (11 клас, СМГ), Иво Петров (12 клас, СМГ) и Тодор Тодоров (12 клас, СМГ). Ръководители на отбора са Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ.

Българските ученици по химия спечелиха 4 медала от Международната олимпиада (видео)

В края на юли отборът ни по химия отново участва в състезание. Този път това бе най-престижният турнир в света за годината – 52-то издание на Международната олимпиада по химия. Българите се състезаваха в конкуренция с 240 ученици от 60 държави и завоюваха 1 сребърен и 3 бронзови отличия. Сребърният медал спечели Дамян Францов (СМГ), а бронзовите заслужиха Павел Николов (МГ Пловдив), Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”).

4 медала за България спечелиха гимназистите ни по биология от онлайн Международната олимпиада

Четвърти на международната онлайн сцена по природни науки това лято излязоха биолозите ни. Само преди дни стана ясно, че те са спечелили 4 медала от онлайн изданието на Международна олимпиада по биология – International Biology Olympiad Challenge 2020. Гимназистите ни премериха сили с 280 състезатели от над 70 държави и завоюваха 4 бронзови отличия в най-силното състезание в света за годината по биология. Заслужените медали бяха спечелени от Виктор Гилин (11 клас, НПМГ), Кирил Тошев (12 клас, НПМГ), Никола Димитров (12 клас, ППМГ Бургас) и Димитър Кутровски (12 клас, НПМГ). Техни ръководители са доц. Албена Йорданова, Радослав Александров и Снежанка Томова.