Технологии

ТехРевю: Tenda Nova MW3 – двойна домашна Mesh система за по-добро покритие на Wi-Fi сигнала

ТехРевю: Tenda Nova MW3 – двойна домашна Mesh система за по-добро покритие на Wi-Fi сигнала
©MediaBricks.bg

Точно както обича да казва Мечо Пух – „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед!“, така и при осигуряването на стабилно Wi-Fi покритие вкъщи е по-добре да имате две точки на излъчване на сигнал от колкото само едно. Днес в MediaBricks.bg ще ви представим нашия опит от тестването на двойната домашна Mesh Wi-Fi система – Tenda Nova MW3.

ТехРевю: Tenda Nova MW3 – двойна домашна Mesh система за по-добро покритие на Wi-Fi сигнала
©MediaBricks.bg

Без да преувеличаваме може да кажем, че през последната година един от най-натоварените домашни уреди бяха Wi-Fi рутерите. Въпреки че сме свикнали да не мислим за работата на домашната мрежа и това, че тя е активна денонощно – трябва да си признаем, че когато сигналът е слаб или направо спре, се превръща в проблем от изключителна важност за спокойствието в едно съвременно домакинство.

Затова днес искаме да споделим нашия опит с Mesh Wi-Fi системата Tenda Nova MW3, която тествахме през последния месец. Със сигурност мерките за борба с коронавируса превърнаха хиляди домашни мрежи в работни и често учебни. Това рязко покачи желанието за добра и стабилна връзка и търсенето на добри бюджетни решения. Моделите на Tenda са насочени именно към тази пазарна ниша – срещу разумна цена потребителите да получат доволно добро качество, което ще им позволи освен да сърфират в интернет за удоволствие вкъщи и да работят и учат. Точно търсенето на по-добро покритие през последните години наложи ползването на Mesh Wi-Fi системи. Идеята им е, че вместо към една точка (рутер) да се свързват всички домашни устройство, това може да се разпредели на две или три точки разположени на различни места из дома.

ТехРевю: Tenda Nova MW3 – двойна домашна Mesh система за по-добро покритие на Wi-Fi сигнала
©MediaBricks.bg

Така едно от устройствата на Mesh системата играе ролята на главно в което влиза кабелът от интернет доставчика и след това се препредава на второто устройство или ако има и трето, които от своя страна осигуряват пълно покритие на апартамента или къщата.

Но да започнем от инсталацията. При Tenda Nova MW3 искаме да отбележим изключително приятното и лесно първоначално пускане на Mesh системата. Нужен ви е само смартфон, на който да инсталирате софтуерът на компанията – Tenda WiFi. След това в няколко лесни стъпки (без да се налага да звъните на интернет доставчика си) домашната мрежа е подкарана. Буквално става за няколко минути… да, и нас ни изненада приятно.

©MediaBricks.bg

Моделът, който ние тествахме на Tenda Nova MW3, идва с две устройства – кубчета с размер на страната от 9 сантиметра. Субективно може да кажем, че дизайнът им е направен доста приятно и в никакъв случай не е натрапчив. Идеално се връзва с почти всяко място, на което бихте ги поставили. И за разнообразие от стандартните рутери кубчетата нямат 2-3-4 или повече външни антени. Те са снабдени с по две 3dBi вътрешни двубандови антени.

ТехРевю: Tenda Nova MW3 – двойна домашна Mesh система за по-добро покритие на Wi-Fi сигнала
©MediaBricks.bg

Разбира се, имайки предвид, че сте взели Mesh система се предполага, че вече имате идея къде и как да разположите двете устройства. Целта е да са сложени достатъчно отдалечено, за да покриват максимално добре домът ви, но и да са в обхват едно на друго, за да няма намаляване на качеството на сигнала. Спокойно, кубчетата могат да сигнализират, когато се намират твърде далеч и сигналът помежду им е лош.

Nova MW3 предлага много удобното двубандово решение за едновременно излъчване на 2.4GHz и 5GHz честоти. Така системата сама преценява спрямо свързаните с нея устройства кое на коя честота да закачи. Скоростите, които предлага, са съответно за 5GHz до 867Mbps и за 2.4GHz до 300Mbps. А безжичните стандарти са IEEE 802.11ac/a/n при 5GHz и IEEE 802.11b/g/n при 2.4GHz. На нормален език това означава, че скоростта ще е напълно достатъчна за стандартните домашни нужни, работа и онлайн обучение. Да не забравяме, че моделът е отлично бюджетно решение, което се вписва в цена от малко над 100 лева. За това не трябва да очаквате адски високи скорости, но, ако такива ви трябват за пренос на големи масиви от информация, със сигурност знаете, че трябва да се насочите към по-високите ценови класове, които са на пазара.

Положителните страни, заради които бихте избрали подобна Mesh Wi-Fi система са, осигуряването на много добро хомогенно покритие на сигнала. Целта е винаги да имате свързаност към домашната мрежа на най-добрата възможна скорост и честота. По спецификация от Tenda дават, че двете кубчета покриват до 200 квадратни метра. Реално ние го тествахме в тристаен апартамент и може да кажем, че напълно оправда очакванията ни. Всъщност, по-сериозният проблем на домашните рутери не е максималното разстояние, до което би достигнал читав сигнал, а стените, през които се налага той да премине, за да покрие еднакво цялото ви жилище. Именно тук е голямата сила на Nova MW3 – получавате отличен сигнал, където и да сте вкъщи, ако сте разположили правилно кубчетата. Те автоматично си прехвърлят устройствата в зависимост от тяхното разположение. Така че и да гледате видео на смартфона може да се разхождате и да преминавате ту към основното – ту към второто кубче без това да наруши свързаността.

ТехРевю: Tenda Nova MW3 – двойна домашна Mesh система за по-добро покритие на Wi-Fi сигнала
©MediaBricks.bg

Всяко от устройствата разполага два Ethernet порта, които при основното кубче са за WAN и LAN, а при допълнителното кубче и двете могат да се ползват за LAN свързване. Както по-рано споменахме Mesh системата се управлява от смартфон приложението Tenda WiFi, което разполага и с няколко благинки като: Parental Control и Guest Network. Така освен, че може да видите, кое устройство към кое кубче е свързано и на каква честота, може лесно да управлявате достъпа на децата и гостите до домашната мрежа.

©MediaBricks.bg

В заключение искаме чисто потребителски да обобщим какво се промени след като за един месец заменихме нормален бюджетен клас рутер с Tenda Nova MW3. Като начало заради спецификата на разположението на рутера сигналът му не успяваше добре да покрие всички стаи в апартамента. Но след като на негово място сложихме водещото кубче от Mesh системата, а второто разположихме в другата стая и вече нямаше проблем при дълги онлайн срещи през лаптопа и часовете при онлайн обучение, както и с ползването на Netflix и HBO GO на телевизора.