Технологии

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)
©MediaBricks.bg

Скорост. Всеки иска компютърът му да работи по-бързо. Един от основните компоненти, който може коренно да промени представянето на домашното PC, е харддискът. Именно за това днес в MediaBricks.bg ви представяме ревю на адски бързото, малко и светещо SSD на компанията ADATA под бранда XPG. Ще разгледаме модела XPG SPECTRIX S40G, който се предлага в 5 разновидности като обем (256GB/512GB/1TB/2TB/4TB) и идва с прекрасна RGB подсветка, която радва окото. За ревюто сме поканили и Алекс от Tech Tips Media, който ще ни помогне с по-техническите характеристики, а в края на статията може да видите и неговото видеоревю за това SSD.

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)
©MediaBricks.bg

Да започнем от това, че ако отдавна не сте си купували ново PC или не сте си ъпгрейдвали стария компютър, ще установите, че SSD-тата не са това, което бяха. Първо – буквално вече са по-малки като размер от една RAM плочка памет. И второ – цената им е напълно поносима. Като задължително трябва да добавим, че скоростите за четене и запис вече са адски високи и ако не сте ползвали такова SSD за основен диск на операционната система – значи това е моментът да усетите разликата.

За геймърите със сигурност тези SSD-та не са новост, но пък изпълнението на този модел си заслужава вниманието. Към предимствата за скорост и размер тук имаме и RGB подсветка от двете страни на диска.

(Да отворим една скоба думата харддиск вече трудно може да се използва за SSD (Solid State Drive), защото реално няма диск, който да се върти вътре.)

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)
©MediaBricks.bg

В момента почти всички нови компютърни кутии от едната страна са прозрачни. Целта е ясна – да се вижда какво има вътре. Това отприщва цял нов сегмент за производителите. Да правят доста по-приятни за окото дъна, вентилатори, видеокарти и т.н.. Един от основните им козове особено за пред феновете на игрите е да сложат RGB на всеки компонент. Така нещата доведоха до това и SSD-тата да светят в различни цветове. Има един тънък момент, че макар и минимално това може да добави нагряване на харда и той да се забави, но в конкретния случай XPG е висок клас марка на ADATA и нещата са направени добре и за това няма такава опасност. Дори го тествахме и температурата не се вдигна заради подсветката.

Нейните предимства и глезотии са, че напълно може да я контролирате. Да свети както решите, да я вържете към софтуера на дъното и да бъде синхронизирана с всички останали части, които ви светят из кутията на компютъра. Както се казва – това няма да промени представянето ви пред екрана, но пък е за красота.

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)

Да се върнем на основната задача. Това е хард, който трябва да работи бързо и най-вече да не дава грешка. Най-често нецензурни думи се използват, когато си дадете сметка, че харда е повредил работен файл, който точно сега ви трябва. В ADATA XPG S40G може да открием едно много добро решение, което Алекс от Tech Tips Media ни обяснява. Технологията LDPC (Low-Density Parity-Check), с която моделът разполага, цели именно да засича наличието на грешки. Тя сканира данните, които прехвърляте и следи да няма загуба на данни, което да доведе да има счупени файлове при пренос на данни. Като идеята, че ако засече грешка, ще успее да я сравни и да оправи файла по време на самото прехвърляне.

Втората важна черта относно избор на добър хард е неговият живот. Това трудно може да се направи чрез кратки тестове, за това трябва едно дълго и натоварващо използване. От ADATA обаче сериозно са наблегнали на този въпрос и са обявили, че SSD-тата им идват с 5 годишна гаранция към тях директно. А пък техният живот е 2 000 000 часа работа.

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)
©MediaBricks.bg

Сега да отидем и към най-смислената част от стъпката да изберете такъв тип SSD за работен или операционен хард. Скоростта! Това е адски бързо SSD. Производителят дава скорост за четене до 3500 MB/s и скорост на запис до 3000 MB/s. Разбира се, важно е да отчетем думичката ДО пред скоростите. Но пък реалността напълно се доближава ДО тези цифри. В реални тестове и при нас и при Алекс установихме, че XPG S40G развива скорости от типа – на четене около 3200 MB/s, а при запис – 2600 MB/s, което е напълно в реда на нещата и го превръща в адски бързо SSD в реални условия.

От извън геймръска гледна точка – на нормален потребител, който все пак иска бърз компютър тези скорости няма да му говорят нещо конкретно. За това да направим една кратка разходка във времето. Ако тръгнем от ерата на Windows XP като начална точка можем да си спомним, че масово хората ползваха нормални харддискове за операционната система и за работните си файлове. И при стартирането на компютъра освен, че след натискането на копчето имаше едно отчетливо време за изчакване към него вървеше и звук – този на харддиска, който се завърта за да зареди файловете на компютъра. След това се появиха и първите SATA SSD-та. Наистина революция, но и на доста солена цена особено в началото. Те се свързваха с кабел към дъното, бяха бързи спрямо предните хардове и носеха удовлетворение на потребителите. Те най-често бяха купувани за операционната система, защото всеки гигабайт повече идваше на съответната цена и за това рядко се използваха за работа и съхранение на работни файлове.

ТехРевю: ADATA XPG S40G – бързо SSD с RBG подсветка (видео)
©MediaBricks.bg

Сега нещата са адски бързи. XPG S40G е Nvme SSD и реално е доста по-бърз от събратята си m. 2 sata. Той си има слот директно да се сложи към дънната платка. Още по-практични са дъната с два такива слота, защото ако разполагате с два SSD харда си осигурявате огромна част от бързината при работата с големи файлове. Хем операционната ще „лети“, хем на другия хард работните файлове също ще се зареждат светкавично. Самият трансфер при тест между два такива харда достига 2 GB/s. Така папка от над 40 GB файлове се прехвърли за под 30 секунди между SSD-тата.

©MediaBricks.bg

Към това да отбележим, че този модел се предлага и 2TB и дори 4TB версия. А това е повече от приличен обем за работа и съхранение.

Така след повече от месец тестове може да кажем, че ADATA са се справили отлично с XPG S40G. Дали за операционен или за работен – този диск върши прекрасна работа. По време на теста се постарахме добре да го натоварим – и за игра и за видеобработка. На него сложихме инсталационни файлове на игри така и работни файлове. От към температура не успяхме да го загреем над нормалните му стойности въпреки помощта на външните жеги.

В заключение ви оставяме да видите как се представи SSD-то и при Алекс от Tech Tips Media, който направи видеоревю на модела в началото на тази година:

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!