Технологии

Технологичното бъдеще на банята – какво да очакваме?

Технологичното бъдеще на банята - какво да очакваме?

Банята е едно от най-важните помещения в дома, което дава възможност да останем изцяло сами и да се концентрираме върху мислите и дребните ритуали, които ни зареждат с енергия да посрещнем всички предизвикателства на битието.

А цената на различните варианти за обзавеждане за баня е една от основните теми, които живо вълнува българите през настоящата 2022, както показва проучване на специалистите в областта на браузър търсачките.

Един от аспектите, който има отношение към формирането на цената, е технологизирането на помещението. Дългосрочното бъдеще на жилищното строителство и интериора като цяло е тясно обвързано със смарт устройствата и автоматизацията на всички равнища: от супер популярните напоследък интелигентни контакти до иновативни роботи за почистване.

Затова решихме да представим няколко от най-функционалните системи в областта на обзавеждане за баня, достъпни на пазара, които са предпочитани както от крайните клиенти, така и от професионалистите в бранша. И внедряването им в домакинството не би било пагубно за бюджета.

Дигитални смесители за мивка

Съвременността е все по-екологична, а темата за съхранение на ресурсите: все по-актуална. В отговор на това търсене се появиха т.нар. “дигитални кранове”, които са в състояние сами да дефинират количеството течност, необходимо за определена дейност, както и да нагласят подходяща температура, като така пестят едновременно енергия и вода.

Подово отопление

Всички сме били потърпевши от неприятното усещане да стъпим на студените плочки или да излезем от душа на неблагоприятна за тялото ни температура. Подовото отопление със своите кабели и нагревателни рогозки, които се интегрират в пода, е добро цялостно решение на подобен проблем.

Степените, в които се имплементира, варират спрямо потребностите, архитектурата на сградата, финансовите възможности и особеностите на помещението, което прави подовото отопление и изключително адаптивно.

Смарт душове

Интелигентните душове са относително нова алтернатива за българския пазар, но пък се отличават като една от най-приложимите. Управляват се с помощта на приложение, което позволява да се нагласят предварително индивидуални параметри като температура на водата, сила на струята, продължителност и много други. Технологията е практична и лесна за реализиране.

Огледала, които не се замъгляват

Една от мечтите на всяка дама е да може да се огледа в огледалото на банята, без то да се замъгли от повишената температура и изпаренията. Така че край на безкрайното триене с ръкави – когато е включено, огледалото просто придобива същата температура като на околния въздух и по този начин се предотвратява неприятната кондензация, което прави възможно използването му по предназначение.

Адаптивно осветление

Банята е част от дома, в която е добре да имаме различни степени на осветеност: от по-приглушено до по-ярко в зависимост от конкретния момент и настроението. Добрата новина е, че и то вече може да се реализира с интелигентни контакти по един “умен” начин, който се наглася към околната среда или може да се програмира предварително в зависимост от времето на деня, през което ползваме помещението.

Ако трябва да обобщим, технологиите бавно, но сигурно, се настаняват във всяка стая от дома, включително банята. И докато сме на тематиката с адаптивното осветление ще си позволим да прогнозираме, че бъдещето пред тях е светло, без изгледи за скорошно “димиране”.