Наука

Тестовият полет на Starship SN11 завърши с взрив във въздуха точно преди приземяване (видео)

Тестовият полет на Starship SN11 завърши с взрив във въздуха точно преди приземяване (видео)

Днес в доста гъста мъгла се проведе четвъртият тестови полет на космическия кораб Starship на SpaceX. Прототип SN11 успя да излети и да достигне целевата височина от 10 км, но при завръщането си на километър преди площадката за кацане възникна авария, която доведе до взрив на ракетата във въздуха. Заради мъглата камерите не успяха да уловят самата експлозия, а основно десетките отломки, които падаха на земята около тестовата площадка.

Това бе четвъртият суборбитален полетен тест. Той се разви по план до изкачването на целевата височина от 10 км. На втората минута след изстрелването се изключи един от двигателите, минута по-късно се изключи и втори. На четвъртата минута кораба достигна желаната височина и третият двигател спря да работи по план. Така SN11 извърши преход на горивото към вътрешните резервоари, които задържат гориво за кацане, преди да се преориентира за повторно влизане и контролирано аеродинамично спускане.

Прототипът на Starship премина към спускане към земята под активен аеродинамичен контрол, постигнат чрез независимо движение на две предни и две задни крила. Те се задействат от бордовия полетен компютър, за да контролират кораба по време на полета и да позволят точно кацане на предвиденото място.

Проблемите започнаха секунди преди приземяването. На 5:30 мин. от полета кораба вече се намираше само на 2 км от земята. На 5:44 мин. ръководителя на полета обяви, че е на 1 км от площадката за кацане и камерите показаха, че се стартира един от двигателите.

Точно в 5:49 мин. от началото полета настъпи взрива и камерата показваща двигателите спря да излъчва.

Тестовият полет на Starship SN11 завърши с взрив във въздуха точно преди приземяване (видео)

Доста от любителите, които излъчваха на живо тестовия полет разбраха за настъпилата ексползия по отломките, които започнаха да падат от небето и оглушителния бум във въздуха, който ги последва.

Малко след това Илън Мъск коментира, че нещо важно се е повредило малко след запалването на двигателите за приземяване, за да доведе до този резултат.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!