Наука Образование Олимпийци

Тази събота на Science Bricks ще има зрелищни демонстрации и експерименти, наблюдение с телескоп и симулатор на самолет

Тази събота на Science Bricks ще има зрелищни демонстрации и експерименти, наблюдение с телескоп и симулатор на самолет

Тази събота не пропускайте „Science Bricks: Наука с кауза“ в подкрепа на българските олимпийци по природни науки, където ще има страхотни лекции от водещи учени, среща с медалисти от най-силните международни състезания, а в почивките между лекциите ще се потопите в завладяващия свят на науката. На 19 октомври ви очакват много експерименти, зрелищни демонстрации, наблюдение с телескоп, управление на самолетен симулатор, добавена реалност и още много изненади на щандовете в София Тех Парк. Във форум „Джон Атанасов“ ще има празник за феновете на науката, а всички приходи от билети ще отидат в подкрепа на българските олимпийци по природни науки.

Лектори са астрофизикът Никола Каравасилев, химикът Наско Стаменов, геодезистът доц. Аспарух Камбуров и проф. Николай Денков. Медалистите са Иво Петров (физика и математика), Десислава Илиева (биология) и Дамян Францов (химия). А водещите Златина Димитрова и д-р Владимир Божилов ще превърнат „Science Bricks: Наука с кауза“  в празник на знанието.

По време на почивките пред залата зрителите ще открият още страхотна наука:

Деца от училище Izzi Science for Kids ще покажат, че никой не е прекалено малък, за да прави истински експерименти. Ученици от 1. до 4. клас заедно с учителя им Нели Иванова ще представят интересни опити, разкриващи силата на магнетизма, свойствата на различните течности и как се „хващат“ звуковите вълни. Те ще демонстрират различни аспекти от науката, която са учат в час. Децата, които ще присъстват на Science Bricks със своите родители, са добре дошли да се присъединят към малките експериментатори на щанда на Izzi Science for Kids.

Фондация „Карол Знание“ покани „Фотоника“ Авиосимулатор, разработен от екип инженери, сред които е инженер физик Недислав Веселинов – един от участниците в програмата „Предприемачи в науката“ тази година. „Фотоника“ е опростен стоманен макет на самолетна кабина, имитираща боен самолет, която включва бутони и превключватели, които отговарят за всички основни системи на самолета. Позволява осъществяването както на учебни полети, така и на изследвания в областта на дисциплините „Динамика на полета“, „Аеродинамика“, „Планиране и осъществяване на полет на летателни апарати“. На „Science Bricks: Наука с кауза“ инж. Веселинов ще осигури възможност за „летене“ със софтуер за симулация. А зрителите ще бъдат поканени на 20 октомври безплатно да посетят истинската кабина, която е  разположена в Руски Културно-Информационен Център.

Катедра Астрономия към СУ ще донесат слънчев телескоп, с който всеки желаещ да погледне към Слънцето. Страхотното време ще позволи да се наблюдават протуберансите на нашата звезда без опасност за зрението. Той ще бъде пред форум „Джон Атанасов“, а на щанда  зрителите ще научат повече за страхотните популяризаторски инициативи на катедрата.

Приятелите ни от TechnoMagicLand пък са ни подготвили изненади с добавена реалност. На щанда им ще видите науката по различен начин през своя смартфон.

В голямата почивка от „Корпус за Бързо Гърмене“ за пореден път ще забъркат зрелищен коктейл с наука. Огън, дим и знание ще покажат, че химията е изключително интересна в едно шоу за чудо и приказ.

На щанда на БГ Наука ще можете да си изберете страхотни научни колиета или тениски. „Купи наука“ е редовен участник на всички големи форуми за знание.

Разбира се, за всички зрители ще има безплатно кафе, осигурено от NESCAFÉ® Dolce Gusto.

„Science Bricks: Наука с кауза“ е първото научно-популярно събитие, което организира MediaBricks.bg. Основен партньор е Частно начално училище Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки. Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в подкрепа на подготовката на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

„Science Bricks: Наука с кауза“ започва в 10 часа на 19 октомври в голямата зала на форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк.

Стандартният дарителски билет е на цена от 15 лв. (10 лв. за студенти и ученици), като има супер дарителски билети за 30 и 50 лв. Билетите се продават онлайн в EpayGO тук: https://epaygo.bg/3801502752

Още информация за събитието може да прочетете тук: https://sciencebricks.bg  .

Facebook: https://www.facebook.com/events/588342538236719/

Събитието се осъществява подкрепата на: MDV Professional Education, Vivacom, София Тех Парк, Фондация „Карол Знание“.

Партньори на събитието са: Частно начално училище Izzi Science for Kids, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Български Дарителски Форум, Британски съвет в България, Фондация Еврика, Ratio, Подкаст „Почти наука“, „Абордаж“, Форум Демокрит, Катедра Астрономия към СУ, TechnoMagicLand, Географ БГ, Съюз на Учените в България, Съюз на Физиците в България.