Наука

Тази неделя ще има пръстеновидно слънчево затъмнение, от България ще го видим частично

Тази неделя (21 юни) в първия ден на астрономическото лято ще има пръстеновидно слънчево затъмнение. То ще e видимо от части на Африка, Арабския полуостров и Азия. От България ще се наблюдава като частично слънчево затъмнение. За наблюдатели от София Луната ще започне да закрива Слънцето в 8:04 часа, максималното покритие ще бъде в 8:38 ч., а краят на затъмнението в 9:08 ч.

За MediaBricks.bg астрофизикът Никола Каравасилев обясни, че максималната фаза на слънчевото затъмнение ще е около 12% за София и с няколко процента повече за градовете, които се намират в южната и източната част на страната. Над северна Индия затъмнението ще се вижда най-добре и там Луната ще закрие около 99% от диска на Слънцето.

Съветваме нашите читатели да наблюдават затъмнението с подходящи за целта очила! Те са снабдени с фолио, което поглъща светлината от Слънцето до степен, при която е безопасно да се наблюдава с око. В никакъв случай не трябва да се използват други средства, които не са специално изработени за целта!

Затъмнението на 21 юни няма да може да се наблюдава като пълно в нито една точка от Земята. На тази дата, за земния наблюдател, Луната ще изглежда малко по-малка от Слънцето. Затова в някои части на света ще се види как целият й тъмен диск навлиза изцяло в светлия диск на Слънцето и около нея ще остане видим светъл пръстен. Това е причината този вид затъмнения да се наричат пръстеновидни.

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

Те се наблюдават обикновено през зимните за нашето полукълбо месеци, когато Земята е сравнително близо до Слънцето (близко е до перихелия на своята орбита) и то ни изглежда малко по-голямо от средното. На 21 юни обаче, макар нашата планета да съвсем близо до афелия си (най-далечната точка по орбитата) и Слънцето да има сравнително малък видим размер, то Луната ще бъде малко по-малка от него.

Ивицата от която затъмнението ще може да се наблюдава като пръстеновидно преминава последователно през Конго, Судан, Етиопия, а след това южните части на Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Пакистан, северна Индия, Китай и Тайван. Затъмнението ще приключи в западната част на Тихия океан. Точката от която явлението ще се вижда най-добре се намира в северна Индия, близо до границата с Китай и Непал. Там, по време на максималната фаза Луната ще покрие около 99% от слънчевия диск.

Като частично затъмнението ще се наблюдава от цяла източна Африка, почти цяла Азия (без северните части на Русия), малайския архипелаг и източна Европа.

Ето три варианта, от където може да наблюдавате на живо цялото пръстеновидно слънчево затъмнение:

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!