©MediaBricks.bg
Олимпийци

С 5 златни и 7 сребърни медала се прибраха младите български математици от Asia Open 2018

©MediaBricks.bg

Тази вечер на летище София MediaBricks.bg посрещна част от младите ни златни ученици след едно от най-силните азиатски състезания по математика. Те завоюваха 5 златни и 7 сребърни медала от Asia International Mathematical Olympiad Open Contest (AIMO) 2018, което тази година се проведе в Банкок.

Златните ни медалисти са Борис Азгоров (София, Първа ЧМГ, 5 клас), Константин Георгиев (Русе, МГ „Баба Тонка“ 7 клас), Николай Дренчев (София, СМГ, 5 клас), Сара Илиева (София, Частно училище „Питагор“, 4 клас) и Явор Василев (София, СМГ, 6 клас).

Среброто завоюваха Валентин Найденов (Бургас, ОУ „Г. Бенковски“, 4 клас), Георги Славчев (София, Първа ЧМГ, 5 клас), Димитър Бегов (София, 51 СУ „Елисавета Багряна“, 4 клас), Иван Николов (Пловдив, ПМГ, 7 клас), Йордан Петков (Русе, МГ „Баба Тонка“, 7 клас), Рени Иванова (София, СУ „Елисавета Багряна“, 4 клас) и Станислав Григоров (Русе, МГ „Баба Тонка“ 7 клас).

Част от учениците взеха отличия и на предното състезание „Турнирът на шампионите“ в Тайланд.

Ръководител на медалистите ни е Найден Найденов, който отдели време за MediaBricks.bg и ни разказа как е протекла надпреварата. „На състезанието имаше около 1400 деца от 17 държави, всичко беше много впечатляващо. Половината от българските състезатели участват за първи път на международно състезание и им беше много интересно. Самото състезание протече за два часа, залата беше много голяма и хубава.“ Той допълни, че като ръководител е трябвало да се увери, че децата от 4 до 6 клас ще получат задачите на български, като тези за 7-ми клас само са били на английски. „Хубавото е, че децата се справиха с езика и получиха три сребърни и едни златен медал.“, добави той.

Найденов гордо разказа, че „на награждаването говорих с представители на организационния комитет, които ми казаха, че такава успеваемост – за 12 деца да имаме 5 златни и 7 сребърни, е нещо уникално. Последните години критериите са завишени и всички са много щастливи, че децата полагат голям труд през годината, който им се възвръща.“

За самото приключение на име състезание по математика Найденов обясни, че „извън надпреварата програмата беше много богата. Домакините се бяха постарали да ни разведат хубаво и да си покажат забележителностите от-до. От палата на краля, до всички други техни културни ценности като храната, традиционните танци и т.н. Дори яздихме слон. За децата беше изключително интересно, защото видяха за първи път повечето от тези неща, беше едно приключение. Дори и престолонаследникът на Тайланд, който беше на награждаването  се съгласи да се снима с българската група и стисна ръката на децата.“

 

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg