Образование Олимпийци

С много специални награди се прибраха българските гимназисти от Intel ISEF в Аризона

С много специални награди се прибраха българските гимназисти от Intel ISEF в Аризона
©MediaBricks.bg

В събота късно вечерта в България се прибраха родните участници в най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Те спечелиха рекордно количество специални награди във Финикс, Аризона. На летище София MediaBricks.bg посрещна Звездин Бесарабов, Ивайло Желев, Димитър Чакъров, Николай Пашов и техния ръководител на Intel ISEF Константин Делчев.

На най-големия ученически научен конкурс в света освен организаторите, награди се връчват и от водещи световни компании и университети. Нашият отбор участва на Intel ISEF благодарение на Клуб Млади Таланти и с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката.

Пред MediaBricks.bg Константин Делчев коментира, че специалните награди, които българите са спечелили, се връчват, когато проектът има много силни индикации, съответстващи на конкретната организация. „Например Мохиба имат интерес към киберсигурност за това проекта на Звездин отново е отличен. GoDaddy са водещ в света регистър и доставчик на домейн услуги, като и те отличиха дисръптив проекта на Звездин. Инополис е ново и интересно учебно заведение, което се изгражда в Русия с цел да се направи университет за наука от съвременен тип. Те в момента натрупват критична маса от много добри студенти, за това не е изненада, че връчиха три награди на българските гимназисти.“

С много специални награди се прибраха българските гимназисти от Intel ISEF в Аризона
©MediaBricks.bg
С много специални награди се прибраха българските гимназисти от Intel ISEF в Аризона
©MediaBricks.bg

Рекордното количество специални награди за българите започнаха със Звездин Бесарабов. Той спечели три награди – на водещата хостинг компания GoDaddy – Make Your Own Way Award (Проправи собствения си път), наградата за машинно обучение с практически и био-инженерни приложения на Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба), както и наградата на Инополис. Неговият проект предлага блокчейн-базирана екосистема за разработка, оценка и пазарна дистрибуция на алгоритми. Той е ученик в 12 клас в НПМГ, а негов ръководител е предприемачът Тодор Колев. Това е второто участие на Звездин на Intel ISEF, като миналата година, като миналата година в Питсбърг отново спечели награда на Мохиба.

Ивайло Желев и Димитър Чакъров също спечелиха наградата на Инополис.

Проектът на Димитър Чакъров е Evaluation of the Complexity of Fully Homomorphic Encryption Schemes in Implementations of Programs. Той е и най-младият участник в отбора, 11 клас от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Неговата разработка се фокусира върху времето за изпълнение на алгоритми в хомоморфната криптография, която е един от водещите кандидати за теоретично сигурно дистанционно гласуване, а негов научен ръководител е Явор Папазов от CyResLab.

Ивайло Желев презентира Digital Image Denoising Based on Sphere-Constrained Total Variation Optimization with an Additional Noise Component. Той следва изкуствен интелект в университета на Грьонинген и беше класиран за Intel ISEF като награда от Европейският конкурс за млади учени (EUCYS) през миналия септември в Дъблин. Разработката му предлага нов вариационен алгоритъм за обезшумяване на изображения.

Андрей Гиздов, българин, който учи във Великобритания и бе избран да участва на Intel ISEF като част от английската делегация спечели награда от Arizona State University с проекта си A Novel Method for Skeletal Age Estimation Based on Cranial Suture Analysis.

Двамата с Ивайло имат един и същи научен ръководител, доц. Станислав Харизанов от ИИКТ на БАН.

Тук може да прочетете как премина Панаирът на науката и иновациите в края на миналата година, от където се класираха българските гимназисти за международните изложения.