Наука

Със зрелищна експлозия завърши тестът на двигателя за новата ракета на SpaceX (видео)

Със зрелищна експлозия завърши тестът на двигателя за новата ракета на SpaceX (видео)

В петък се проведе петият тест на прототипа на новата ракета на SpaceX – Starship SN4 със запалване на двигателя Raptor SN20, който завърши с огромна експлозия. SN4 беше четвърто поколение на разработваната ракета Starship за междупланетни мисии на компанията на Илън Мъск. Зрелищният взрив избухна малко след запалването на двигателя по време на статичния тест.

Целта на SpaceX е да се създаде достатъчно мощна ракета носител, която да извежда астронавти до Луната и Марс. Тестът се проведе само ден преди втория опит за историческо изстрелване на астронавти от частната компания към МКС.

Въпреки, че тестът на Starship няма отношение с пилотираната програма на кораба Crew Dragon, шефът на компанията сподели дни по рано пред Aviation Week, че за сега смята да остани на пауза тестовете и да прехвърли хора и ресурси в посока на мисиите до МКС. Чак след като те станат регулярни, ще се продължи разработването на мощната ракета Starship и следващото й поколение – SN5.

Тестът в петък се проведе в частната площадка на компанията в Тексас и включваше запалване на двигателя Raptor SN20, без да има изстрелване, а ракетата е застопорена за земята. Това петият статичен тест за тази ракета. Четвъртото поколение на Starship се присъедини към предните три, които също завършиха с разрушаване, но този път експлозията беше много по-ефектна. Това е така, защото вместо да се пръсне, като предните, SN4 беше зареден с гориво, а не само с течен азот.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!