Олимпийци

Състезатели от 20 държави участват в Международния есенен турнир по информатика IATI – Шумен

За десети път в Шумен ще се проведе Международен есенен турнир по информатика (IATI)

В момента се провежда 13-ото издание на Международния есенен турнир по информатика IATI. Тази година в турнира ще участват 381 състезателя от 20 държави. Паралелно с Международният турнир ще се проведат и Националния есенен турнир и Балканската олимпиада по информатика, чиито виртуален домакин е Северна Македония.

Тази година в IATI участват състезатели от Азербайджан, Албания, Армения, Белгия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Израел, Казахстан, Кипър, Молдова, Северна Македония, Словения, Сърбия, Татарстан, Украйна и световните сили в информатиката Румъния и Русия.

„В миналогодишното издание на IATI имаше участници от 18 държави, за първи път участват информатици от Албания и Босна и Херцеговина“, каза Бисерка Йовчева – председател на организационния комитет на IT надпреварата.

“Състезанието бе открито онлайн. Международното жури е ситуирано изцяло в Шумен“, обясни Йовчева и допълни, че паралелно с Международният турнир ще се проведат и Националния есенен турнир и Балканската олимпиада по информатика, чиито виртуален домакин е Северна Македония. IATI и BOI ще бъдат с два състезателни дни (26 и 27 ноември – петък и събота), а Националният турнир ще има един състезателен ден (27 ноември – събота). Тя припомни, че турнирът е единствения, който се провежда едновременно в две възрастови групи – младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

По думите на Бисерка Йовчева тази година и участниците ще могат да се състезават не само от състезателни площадки, но и от вкъщи, като феърплеят ще бъде проследен от съдиите посредством камера и софтуер, който на 2 секунди ще скрийншотва екраните на младите информатици.

Домакин на турнира е Община Шумен. Съорганизатори на турнира са ШУ „Епископ Константин Преславски“ и „Школа А и Б“. Турнирът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев.

Партньор на IATI е МУСАЛА СОФТ. Генерален спонсор на събитието е „Алкомет“ АД. IT надпреварата е подкрепена и от PeerAssist и Ротари клуб – Шумен.