2018superblueblood_moon_009
Наука

Супер кървавата синя Луна е реалност и ще я зърнем на 31 януари

Няма лъжа, няма измама. Наистина съществува подобно нещо като „Супер кървава синя Луна“. И тя ще бъде наблюдавана в части от Северна Америка, Азия, Близкия Изток, Русия и Австралия. „Това е астрономическа трифекта“, коментира развълнувано Кели Бийти, старши редактор в списание „Скай ен Телескоп“.

Ето и какво се крие зад така хубаво звучащото име:

Синя

Луната е синя, когато е второ пълнолуние в рамките на един каледарен месец. Пълнолунието се случва на всеки 29,5 дни, повечето години месеците си го разпределят по равно – по едно за всеки от тях. Тази година първото пълнолуние беше още на 1 януари.

Супер

Луната е супер, когато е най-близо до околоземната орбита.Тази точка, наречена перигей, кара Луната да изглежда 14% по-голяма и 30% по-ярка.

Кървава

Червеният (кървав) цвят идва от затъмнението. Луната ще се приплъзне в сянката на Земята, докато белия диск светлина не се оцвети в оранжево или червено. Необикновеното подреждане на Слънцето, Луната и Земята ще продължи един час и 16 минути.

Луна

Е, надяваме се да знаете какво е Луна.

Lunar_eclipse_sideview

“Досега сме били свидетели на множество супер луни и лунни затъмнения, но е изключително рядко да съвпаднат и със синята луна. За мен това е същинско чудо“, изтъкна Джейсън Ауфденнберг – доцент по физика и астрономия в университета по аеронавтика в Дейтона Бийч, щата Флорида.

За всички желаещи да я видят от НАСА обещават да излъчат на живо цялото шоу.

Последният път, когато земляните сме наблюдавали подобно явление е било на  30 декември 1982 година.

 

Етикети: