Технологии

СуперХостинг.БГ с 9 съвета за разпознаване на нежелана електронна поща

Нежеланата поща (т.нар. SPAM – Send Phenomenal Amount of Mail) се превръща във все по-голям проблем в световен мащаб. На този фон българската хостинг компания СуперХостинг.БГ припомня най-често срещаните теми в блокираните SPAM писма и споделя 9 съвета, които могат да помогнат на клиентите да разпознават и да се предпазват от измамни писма.

СуперХостинг.БГ отчита спад на този тип съобщения в системите си. Тя вече от години предлага премиум защитата от SPAM и вируси на пощенските акаунти, създадени към нейните хостинг услуги. А през последните шест месеца (октовмри 2020 г. – март 2021 г.) блокираните SPAM съобщения към нейно оборудване са намаляли с 22,5 процента.

Компанията припомня и най-често срещаните теми в блокираните SPAM писма.

  1. Измамни писма с предложения за бизнес оферти и сътрудничество.
  2. Фишинг опити за имамни плащания и фактури.
  3. SPAM свързан с биткойни и криптовалути.
  4. Измамни съобщения относно “проведени” онлайн разговори през Zoom и други подобни платформи.
  5. Съвети от лекари, най-често по темата за новия коронавирус.

 

От СуперХостинг.БГ споделят и 9 съвета, които могат да помогнат на клиентите да разпознават и да се предпазват от измамни писма.

На първо място е важно те да използват професионални пощенски кутии като част от хостинг услугата и създадени с фирмения им домейн. Тези имейл услуги не само са много по-защитени от нежелана поща, а вдъхват и много повече доверие при бизнес комуникация.

Друго важно правило е клиентите да не се доверяват на полето „От:” в писмото, което показва имейл адреса на изпращача. Причината е, че стойността в това поле може лесно да се манипулира и всъщност това, което виждаме там не винаги отговаря на истинския изпращач. Всеки желаещ може да научи повече за имейл хедърите от тук: https://help.superhosting.bg/what-are-email-headers.html.

Третият съвет за разпознаване на SPAM и фишинг писма е да обърнем внимание на написаното в имейла и най-вече на правописа. Когато писмото е на български език, но има проблемен изказ и правопис, това е сигнал, че има нещо нередно, защото изпращачите може да са използвали система за автоматичен превод.

На четвърто място писмата, съдържащи важни линкове, които наистина трябва да се кликнат, са в отговор на наше действие. Например след регистрация в даден сайт, често е нужно потвърждение чрез кликване на линк в имейл, изпратен до нас. В тези случаи, ние предварително знаем, че ще получим подобно писмо, както и че в него ще има линк. Затова ако получим писмо с линк, за което не сме сигурни, е добра идея да се запитаме: Ние извършили ли сме подобно действие?

Освен това потребителите не трябва да кликат на препратки в писмата, без да са се уверили, че писмото е от достоверен изпращач. Дори да е на лице най-малкото съмнение за това, е важно те първо да проверят и помислят за причината да получат подобно писмо. Има бърз начин за проверка къде води препратката, преди още да сме кликнали на нея. Това става като поставим курсора на мишката върху текста на препратката, без да кликаме. Тогава можем да погледнем долу в левия ъгъл на браузъра, имейл клиента или на друго място в интерфейса, където се показва допълнителната информация за реалния линк, към който води препратката.

Ако вече сме кликнали и се зареди сайт, е важно винаги да поглеждаме първо в адресната лента на браузъра и да си зададем въпросите: това ли е домейнът на изпращача, същото ли е разширението, липсват ли букви или пък са заменени с други?

Показателно е също дали изпращачът използва сигурна връзка със сайта (дали е с https, дали има катинарче). Никога не трябва да въвеждаме данните си в страници, които се зареждат по несигурна връзка, добавят още от екипа на СуперХостинг.БГ.

Ако са на лице и най-малките съмнения дори след тези проверки, можем да се свържем с доставчика, за да сме сигурни, че той е изпращачът на съответния имейл, а не някое злонамерено лице.

От ключово значение е също да се използва хостинг услуга с премиум защита от спам и вируси, която ще се грижи за чистотата на нашите пощенски акаунти напълно автоматично. Допълнителната защита предпазва бизнес комуникацията, като автоматично блокира SPAM имейли, вируси, зловреден софтуер и опити за фишинг, измамни имейли с фалшиви фактури, заразени файлове за сваляне и др.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!