Страхотно представяне и 8 медала за българските гимназисти от международната олимпиада на Метрополисите
Олимпийци

Страхотно представяне и 8 медала за българските гимназисти от международната олимпиада на Метрополисите

Ново страхотно представяне за българските гимназисти по природни науки на международно състезание. Преди минути едни от най-добрите ни ученици по математика, физика, химия и информатика бяха отличени с 8 медала на Олимпиадата на Метрополисите в Москва. Те спечелиха 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медала в конкуренция с над 40 отбора от най-големите градове в света. Към отличията софийските гимназисти прибавиха второ място в общото отборно класиране и първо място в блиц кръга.

Златните медали завоюваха Евгени Кайряков (математика) и Дамян Францов (химия). Сребърните отличия са за Светлин Лалов (математика), Андон Тодоров (информатика), Александър Радославов (информатика), Иво Петров (физика) и Васил Николов (физика). Бронзовото отличие спечели Явор Пеев (химия). Техни ръководители в Москва са Ани Божикова (химия), Стойчо Стоев (математика) и Илиян Петров (физика).

Не забравяйте, че на 19 октомври MediaBricks.bg организира научно-популярното събитие Science Bricks в подкрепа на българските олимпийци по природни науки в София Тех Парк.

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тя се провежда в Москва вече четвърта година. В нея участват ученици от 14 да 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Страхотно представяне и 8 медала за българските гимназисти от международната олимпиада на Метрополисите

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Тази година в Москва се събраха над 40 отбора от Ню Йорк, Астана, Берлин, Братислава, Делхи, Хонг Конг, Истанбул, Лайпциг, Милано, Шанхай, Тел Авив, Бостън, Мадрид и други. Надпреварата се проведе от 2 до 7 септември. Тя се организира под егидата на кмета на Москва.