Образование Олимпийци

Страхотно представяне и 4 медала за България от Европейската олимпиада по информатика за момичета

Страхотно представяне и 4 медала за България от Европейската олимпиада по информатика за момичета

4 от 4! Едни от най-добрите български гимназистки по информатика направиха страхотно представяне и спечелиха 4 медала от Европейска олимпиада по информатика за момичета (EGOI 2022). На второто издание на турнира, провел се в Турция, родните състезателки премериха знания с над 150 момичета от 45 държави и завоюваха 2 сребърни и 2 бронзови отличия. В неофициалното отборно класиране по медали България е зае трето място.

Сребърните медали спечелиха Ясмин Ердим (12 клас, Плевен) и Нора Паскалева (10 клас, София). Бронзовите отличия са за Емилиана Димитрова (10 клас, София) и Деница Янкова (12 клас, Шумен). Техни ръководители на турнира бяха Пламенка Христова (Русенски университет) и Илиян Йорданов (ФМИ на СУ).

Европейската олимпиада по информатика за момичета (European Girls’ Olympiad in Informatics – EGOI) е ново състезание по програмиране само за момичета. Направено е в резултат от успеха на Европейската олимпиада по математика за момичета. Форматът на състезанието е подобен на установените състезания като Международната олимпиада по информатика или Централноевропейската олимпиада по информатика. По време на състезанието участниците решават предизвикателни проблеми, като проектират и прилагат ефективни алгоритми.