Образование Олимпийци

Страхотно представяне и 4 медала за българските ученици по химия от Международната олимпиада

Страхотно представяне и 4 медала за българските ученици по химия от Международната олимпиада

След страхотно представяне най-добрите български гимназисти по химия спечелиха 4 медала от най-силния турнир в света за сезона – Международната олимпиада по химия. Надпреварата се проведе онлайн с виртуален домакин Тиендзин, Китай и събра 326 състезатели от 83 държави. Българските ученици спечелиха 1 златен и 3 сребърни медала.

Златният медал спечели Павел Николов (12 клас, МГ Пловдив). Сребърните отличия са за Самуил Петков (11 клас, СМГ), Крум Александров (11 клас, МГ Плевен) и Явор Христов (10 клас, СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”).

Състезателите работиха по 9 теоретични задачи от различни съвременни области на химията. Домакин на българския отбор по време на петчасовото състезание беше СМГ.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.