Образование Олимпийци

Страхотно представяне и бронзови медали за българския отбор на Международния турнир на младите физици (IYPT)

Страхотно представяне и бронзови медали за българския отбор на Международния турнир на младите физици (IYPT)

Страхотно представяне на българските ученици на Международния турнир на младите физици (International Young Physicists’ Tournament – IYPT). Отборът на България спечели бронзовите медали и постигна най-доброто си представяне от 2015 година на този турнир. Гимназистите ни премериха знания с отборите на 24 държави от целия свят в Румъния от 17 до 22 юли. За разлика от индивидуалните олимпиади тази надпревара е отборна, като се решават изследователски научни проблеми и след това се защитават по време на научни дискусии, наречени „физични битки“.

Бронзови отличия за България спечелиха Явор Йорданов (12. Клас, НПМГ), Калина Досева (10. клас, ПМГ Велико Търново), Мирослав Минчев (11. клас, ПМГ Стара Загора), Мартин Лозанов (11. клас, Американски колеж, София) и Стефан Николов (11. клас, НПМГ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

Голяма част от подготовката си българският отбор проведе в лабораториите на училището по наука Izzi Science for Kids.

Целта на Международния турнир на младите физици е гимназисти от различни отбори да решават изследователски научни проблеми. Те се оценяват по способността си да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки.

Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си. Формата на надпреварата я прави доста по-различна от олимпиадите по природни науки.