Технологии

За $85 млрд. Хари Потър, Игра на тронове, CNN и HBO вече са собственост на най-големия телеком в света – AT&T

Най- големият телеком в света AT&T купува третата по големина компания за филми, телевизия и развлекателно съдържание – Time Warner. Сделката ще е на стойност 85 млрд. долара и получи зелена светлина от съда в Колумбия, съобщава The Verge.

Това придобиване ще превърне AT&T в собственик на правата за Хари Потър и Батман като част от кино студията на Warner Bros. Също така телекомът придобива CNN и HBO в това число и правата над хита „Игра на тронове“.

Сливането ще създаде най-голямата медийна и телекомуникационна корпорация, която ще промени играта на пазара в близко бъдеще. Един от шефовете в AT&T вече обеща, че потребителите ще получат уникално видео развлечение на по-достъпна цена, мобилно и по-иновативно.

Началото на сделката е от 2016 година, но до сега се чакаше решението на съда след като правителството искаше да спре придобиването. Според министерството на правосъдието, това ще повлече и други корпоративни превземания и ще намали реалният избор на потребителите, като ще повиши цените на телевизионните излъчвания и достъпа до интернет.

От друга страна медийни специалисти от телевизиите, които AT&T придоби обявиха, че създателите на съдържание и тези които го разпространяват трябва да се съберат в подобни сделки, за да оцелеят в конкуренцията на Amazon и Netflix.