Сребро и бронз за българските отбори на Европейската олимпиада по природни науки
Олимпийци

Сребро и бронз за българските отбори на Европейската олимпиада по природни науки

Страхотен успех за българските ученици на Европейската олимпиада по природни науки. Преди броени минути стана ясно, че и двата български отбора взимат медали от състезанието. Сребро завоюваха Лъчезар Димитров, Виктор Гилин и Иво Петров (Team B), а бронз спечелиха Кристиян Вилхемов, Никола Димитров, Борис Панайотов (Team A). Двата отбора са ръководени от Адриана Тафрова-Григорова (химия), Снежанка Томова-Гогова (биология) и Мая Гайдарова (физика). Българите се състезаваха със 150 младежи на възраст до 16 години разпределени в 52 отбора от 25 европейски страни.

[Вижте какво казаха при пристигането си на летище София]

Европейската олимпиада по природни науки EUSO (European Union Science Olympiad) се провежда от 28 април до 5 май в Любляна, Словения. Учениците ще се състезават в решаване на смесени задачи от биологията, химията и физиката. Те бяха разделени в отбори от по трима човека.

Европейската олимпиада EUSO стартира през 2003 година с няколко държави, като всяка година желаещите се увеличават. Страните участнички изпращат по два отбора с по трима състезатели, които се съберат за една седмица в различна държава домакин. Самата надпревара се провежда на две части за два дни от по 4 часа. Всяка задача е практическа и включва елементи от биологията, химията и физиката. Те са направени така, че да свържат различните науки и да насърчат измислянето на интересни решения.