Спасиха бебе след успешна вътреутробна операция за разделяне от паразитен сиамски близнак
Наука

Спасиха бебе след успешна вътреутробна операция за разделяне от паразитен сиамски близнак

Момченце се роди живо и здраво след успешна вътреутробна операция, която го раздели с неговия паразитен сиамски близнак.  Бебето получи шанс за живот благодарение на екипа на д-р Кристина Чачева в болница „Надежда“, съобщиха от сайта на болницата.

В утробата на майка си то споделя обща плацента със своя едноячен близнак без сърце – рядка форма на сиамски близнак (т. нар. „паразитен близнак“). Тъй като единият близнак няма развити сърдечни структури, другият го кръвоснабдява и по този начин с напредване на бременността и наедряване на паразитния близнак здравото бебе е изложено на сериозна заплаха да развие сърдечна недостатъчност и бременността да приключи фатално.

Състоянието е изключително рядко – засяга 1 на 50-200000 бременности, и в медицината е известно като TRAP. За да се спаси здравото бебе, е необходимо да се предприеме вътреутробна операция, при която с лазер да бъдат затворени съдовете от пъпната връв на паразитния близнак, така че той да спре да се кръвоснабдява от здравия.

След успешната вътреутробна операция бременността е проследена стриктно от екипа на „Надежда“ начело с д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-а гестационна седмица.

-р Кристина Чачева в болница „Надежда“Д-р Кристина Чачева е ръководител звено „пренатална диагностика и терапия“ в болницата. Тя е започнала образованието си в България, но е завършила в Бон, Германия. В Университетската клиника по акушерство и гинекология в Бон е учила и работила с изтъкнати специалисти в областта на пренаталната диагностика. След 14 години работа там, тя решава да се върне в родината си.