EnteR

(Софийски фестивал на науката) Проф. Димитър Съсълов: Извънземен живот – нови насоки в търсенето

(Софийски фестивал на науката) Проф. Димитър Съсълов: Извънземен живот – нови насоки в търсенето

От Марс до далечния Космос, все по-интензивно търсим доказателства, че животът не е уникално за Земята явление. Как да увеличим шансовете си за успех? И как това търсене ни помага да възпроизведем химическите условия за възникване на живот в лабораторията? Отговор на тези и други големи въпроси очакваме от Димитър Съсълов – професор по астрономия в Харвардския университет. Не пропускайте Софийски фестивал на науката на 15 май от 17 ч. в София Тех Парк.

Има ли живот на тях и как е могъл да възникне са два от въпросите, чиито отговори проф. Съсълов търси в своята лаборатория и в качеството си на директор на харвардската инициатива „Произход на живота“. Пътешествието му започва от студентската скамейка във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Някои от най-значимите изследвания на проф. Димитър Съсълов са свързани с откриването на екзопланети, подобни на Земята. Първото откритие на екзопланета чрез пасажния метод е дело на Съсълов и сътрудниците му през 2002 – 2003 г. Откритата OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец е и най-далечната известна екзопланета през тези години.

Той защитава докторска степен по физика през 1988 г. във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и докторска степен по астрономия през 1990 г. в Университета на Торонто, Канада. Занимава се с изследвания на връзката между вещество и излъчване както в звездните и планетните атмосфери, така и в техните вътрешни слоеве.

15 май 2021, събота –

17:00 до 18:00

онлайн на живо в зала „Космос“ | за обща публика | вход с билети

Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк. В партньорство с ЧСУ „Българско школо“.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!