EnteR Наука

Софийски фестивал на науката: Проф. Венцислав Вълев – „Лазерни нанотехнологии – от научна фантастика към действителност“

Българският учен д-р Венцислав Вълев демонстрира физичен ефект, изследван 40 години
University of Bath

Един от българите, който се смята, че е най-близо до номинация за Нобелова награда по физика е проф. Венцислав Вълев от Университета в Бат, Великобритания. През 2019 г. екипът на проф. Вълев успява за пръв път да демонстрира физичен ефект, който е бил формулиран теоретично преди 40 години от проф. Дейвид Андрюз – промяна на цвета на светлина, разсейвана от хирални молекули с точност 100 000 пъти по-голяма от максимално възможната до момента. На 26 септември не пропускайте Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в София Тех Парк, където ще се проведе събитието „Лазерни нанотехнологии – от научна фантастика към научна действителност“, като в пряка връзка проф. Вълев ще ни разкаже повече за работата си и лазерните нанотехнологии.

Българският учен д-р Венцислав Вълев демонстрира физичен ефект, изследван 40 години
University of Bath

Проф. д-р Венцислав Вълев е преподавател по физика в Университета в Бат, Обединено кралство и изследовател в Британското кралско научно дружество. Ръководи изследователска група, която чрез експерименти с лазери и (мета)материали се стреми да разкрива нови физични свойства и да проверява теоретични хипотези. В началото на 2019 г. екипът на проф. Вълев потвърждава експериментално ефект, предсказан теоретично преди 40 години от проф. Дейвид Андрюз – промяна на цвета на светлина, разсейвана от хирални молекули. Откритието има отношение към развитието на нанотехнологиите и би могло да допринесе за напредък в редица области. Това поставя началото на нова техника за измерване на наличие на хирални молекули с точност 100 000 пъти по-голяма от максимално възможната до момента.

26 септември 2020, събота 14:30 до 15:20

онлайн на живо в зала Космос в партньорство с А1 | за обща публика | вход с билети

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!