EnteR Наука

Софийски фестивал на науката: Камбуров, Желев, Стаменов – „Открито за природния газ“

Софийски фестивал на науката: Камбуров, Желев, Стаменов – „Открито за природния газ“

Какво е природният газ? Различава ли се от газа, с който зареждаме автомобилите? Безопасен ли е за ползване вкъщи? Трима от най-атрактивните и успешни научни комуникатори у нас доц. д-р Аспарух Камбуров, гл. ас. д-р Димитър Желев и Наско Стаменов обединяват сили, за да ни представят митовете и фактите за природния газ. На 27 септември те излизат на сцената на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в София Тех Парк.

Чиста природа, чист въздух, чист град. Важни неща, които ценим все повече. Човечеството ускорено развива зелени технологии, но докато те станат готови за внедряване и производство, а и масово достъпни, ще мине време. Има ли енергиен носител, който дотогава да ни осигури така желаната чистота? Сред най-адекватните кандидати към момента изглежда да е природният газ. Но какво е природният газ? Различава ли се от газа, с който зареждаме автомобилите? Безопасен ли е за ползване вкъщи? И как достига до домовете ни? Можем ли да правим нещо друго от него освен гориво? А като го изгаряме, щадим ли околната среда и града си?

Всичко, което сте искали да знаете или сте се питали за природния газ, разказано и показано от трима от най-добрите научни комуникатори у нас, финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab и преподаватели: доц. д-р Аспарух Камбуров (МГУ „Св. Иван Рилски“), гл. ас. д-р Димитър Желев (СУ, ЧОУ Izzi Science for Kids) и Наско Стаменов (НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, ЧОУ Izzi Science for Kids). За митовете и фактите, за дългосрочния поглед и разнищването на комплексни теми по достъпен, разбираем начин.

27 септември 2020, неделя – 18:30 до 19:30

зала Космос в партньорство с A1 | за обща публика | вход с безплатни пропуски