EnteR

(Софийски фестивал на науката) Златина Димитрова и Пламен Иванов: Прераждането на отпадъците

(Софийски фестивал на науката) Златина Димитрова и Пламен Иванов: Прераждането на отпадъците

Преди повече от век пластмасата е създадена в отговор на екологичен проблем – да замени производството на лични предмети от части на екзотични животни. Със своите характеристики (гъвкавост, дълготрайност и лекота) и ниска цена, тя бързо намира широко приложение в производството на редица продукти и става неразделна част от ежедневието на човека. Така от решение на екологичен проблем пластмасата се превръща в екологично чудовище. Не пропускайте Софийски фестивал на науката на 15 май от 15:30 ч. в София Тех Парк, където химикът Златина Димитрова и физикът Пламен Иванов чрез експерименти и демонстрации ще ви поведат по пътя на пластмасата. В това научно шоу ще видите от първа ръка как пластмасата, вместо да се запъти към бунището, може да се завърне в домовете ни под нова, неузнаваема форма!

Годишно в света се произвеждат 280 млн. тона пластмаса. Само за година над 13 млн. тона еднократни пластмасови отпадъци замърсяват Световния океан, причиняват увреждания на морските биосистеми и оказват силно негативно влияние върху човешкото здраве.

Разговорът днес е неотложно различен – за осъзнаването на последиците от екологичната криза и за превръщането на постижимото в рутина. Можем ли например да си представим как найлонова торба или смачкана пластмасова бутилка се превръщат в тениска? А как от цветните капачки произвеждаме каквото пожелаем на 3D принтер? Само че преди това трябва да направим филамент за принтер от капачките.

Химикът от СУ „Св. Климент Охридски“ Златина Димитрова, учител по наука в Izzi Science for Kids и физикът от Оксфордския университет Пламен Иванов чрез експерименти и демонстрации ще ви поведат по пътя на пластмасата. Не пропускайте това научно шоу, за да видите от първа ръка как пластмасата, вместо да се запъти към бунището, може да се завърне в домовете ни под нова, неузнаваема форма!

Това научно шоу се осъществява в партньорство с Kaufland.

15 май 2021, събота –

15:30 до 16:30

зала „Космос“ | за обща публика | вход с безплатни пропуски