EnteR

(Софийски фестивал на науката) Д-р Хавиер Кристобо – Скуба водолази в Антарктика

(Софийски фестивал на науката) Д-р Хавиер Кристобо - Скуба водолази в Антарктика

Водолазното гмуркане е важен способ за извършване на изследователска дейност – то дава достъп до проби от морето, нужни за проучванията в Антарктика. Но в полярните води, където температурата може да падне до -1.8ºC, се изисква изключителна предпазливост при гмуркане, много строги мерки за безопасност и отлична подготовка. Не пропускайте Софийски фестивал на науката на 16 май от 13:30 ч. в София Тех Парк.

Д-р Хавиер Кристобо разказва за оборудването, техниките и трудностите при провеждането на изследователска работа чрез гмуркане, като стъпва на натрупан опит от 130 гмуркания в ледени води. В срещата с него ви очакват и впечатляващи фотографии и видеа, заснети под водата. Кристобо е бил осем пъти в Антарктика като ръководител на испанските водолазни екипи, директор е на Океанографския институт в Хихон, Испания, доктор е по морска биология и е автор на над 110 научни статии и няколко книги.

На английски език с превод на български. Събитието ще се излъчи онлайн на живо само пред публиката в София Тех Парк. По повод Конференцията на ООН за изменение на климата 2021 г. В партньорство с АПЕКС.

16 май 2021, неделя –

13:30 до 14:30

зала „ДНК“ | за обща публика | вход с билети

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!