EnteR Наука

Софийски фестивал на науката: Д-р Иван Койчев, Оксфорд – „Мозъкът – наръчник за поддръжка“

Софийски фестивал на науката: Д-р Иван Койчев, Оксфорд – „Мозъкът – наръчник за поддръжка“

Човешкият мозък може да обработва информацията с недостижима скорост и да съхранява около 2 500 терабайта. Той е съставен от 100 милиарда нервни клетки, всяка свързана с останалите чрез хиляди връзки (синапси). Разбира се, с годините, подобно на компютрите, започва да дава бъгове, особено помненето и паметта. На 26 септември по време на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в София Тех Парк, д-р Иван Койчев, лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд, ще представи новите технологии за установяване и проследяване на деменцията.

Причините за нарушената дейност на нервните клетки при деменция са трудно разбираеми, но въпреки това вече знаем, че процесът започва 15-25 години преди появата на първите симптоми. Д-р Иван Койчев, лекар специалист по невропсихиатрия в Университетската болница „Джон Радклиф“ в Оксфорд, представя новите технологии за установяване и проследяване на деменцията, преди тя да започне да нанася разрушителен ефект, както и какво може да направи всеки, за да понижи риска за себе си.

Научният фокус на д-р Иван Койчев е върху невродегенеративните заболявания в Катедрата по психиатрия на Оксфордския университет, Обединено кралство. Той завършва медицина в Медицински университет – София, докторантура в Университета в Манчестър и специализация по психиатрия в университетски болници в Лондон и Оксфорд.

Събитието „Мозъкът – наръчник за поддръжка“ ще се проведе:

26 септември 2020, събота -13:30 до 14:20

зала Лаборатория в партньорство с Aurubis | за обща публика | вход с билети

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!