EnteR

Софийският международен панаир на книгата ще се проведе в пълния си мащаб в НДК, където събира 150 издателства

Софийският международен панаир на книгата ще се проведе в пълния си мащаб в НДК, където събира 150 издателства

От 6 до 11 декември в НДК ще се проведе 49-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Тази година той се завръща в пълния си мащаб и в него ще участват над 150 издателства, които ще се разположат на 4 етажа в НДК. Панаирът е притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. През годините престижният книжен форум се утвърди като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, което е традиционна коледна спирка в програмата на четящите хора.

Освен огромния брой издатели, тази година се очаква и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти, тъй като по време на Софийския международен панаир на книгата ще се проведат още две мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаването в България – десетото издание на Софийския международен литературен фестивал и петия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Литературните срещи ще бъдат представени на две сцени. Събитията са част от Календара на културните събития на Столична община.

По време на Коледния панаир на книгата Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. В номинацията участват професионалисти и журналисти, отразили в медиите новите книги. Критериите, по които се оценяват, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост. За първи път наградата е била присъдена през 1996 г.