Сондата Parker прелита с 343 000 км/ч при първото си сближаване на 24 млн. км. от Слънцето
Наука

Сондата Parker прелита с 343 000 км/ч при първото си сближаване на 24 млн. км. от Слънцето

В момента най-бързият апарат направен от човека се движи със скорост от 343 112 км/ч. Космическата сонда Parker Solar Probe прави първото си сближаване около Слънцето и е само на 24 млн. километра от него. Предишният рекорд за най-голямо приближаване до нашата звезда (42.73 млн. км.) принадлежеше на немско-американския космически кораб Helios 2 и е от април 1976 г.

Рекордът за скорост от 76-а година също беше подобрен от новата космическата сонда на НАСА. На 29 октомври учените официално изчислиха, че Parker Solar Probe се движи с 246 960 км/ч. Но на днес сондата прави първото от общо 24 близки прелитания на Слънцето. Тя се доближи само на 24 млн. километра от звездата ни, като се предполага, че Parker е достигнала скорост от 343 112 км/ч.

И това е само началото на нейните рекорди. През 2024 година Parker Solar Probe ще се сближи със Слънцето на само 6 млн. километра и ще достигне скорост от 692 000 км/ч.

Основната цел на Parker Solar Probe, която бе изстреляна на 12 август тази година, е изследване на слънчевия вятър. Учените се надяват да получат отговор на много въпроси като – защо короната е по-гореща от повърхността и защо има слънчев вятър и кое води до неговото ускоряване? Ние живеем в атмосферата на Слънцето и докато не обясним какво се случва в близост до него, няма да можем точно да предвидим космическите климатични ефекти, които могат да причинят големи поражения на Земята, поясняват от Планетариум с НАО, гр. Смолян.

За да извърши тези безпрецедентни изследвания, космическият апарат и инструментите ще бъдат защитени от топлината на Слънцето с въглероден щит с дебелина 11.43 см, който ще трябва да издържа на температури почти 1377 градуса по Целзий.

Parker Solar Probe е кръстена на американския астрофизик Юджийн Паркър. Той е създател на теорията, че Слънцето непрекъснато изхвърля частици и енергия – явление известно като „слънчев вятър“.