Наука

Сондата InSight засече трус на Марс, предизвикан от сблъсък на 10-метров метеорит в Червената планета (видео)

Сондата InSight засече трус на Марс, предизвикан от сблъсък на 10-метров метеорит в Червената планета (видео)

Сондата на НАСА на Марс – InSight регистрира трус с магнитуд 4 по Рихтер на 24 декември 2021 г. По-късно учените разбират, че причината за „марсотресението“ е удар на метеорит, смятан за един от най-големите, наблюдавани на Марс, откакто НАСА започва да изследва Космоса. Нещо повече, метеоритът е изровил парчета лед с размер на камък, заровени по-близо до марсианския екватор, отколкото когато и да било. Откритието, че трусът е предизвикан от сблъсък с метеорит, е направено, когато учените преглеждат изображения преди и след от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и забелязват нов кратер. Смята се, че метеоритът е с размер между 5 до 12 метра – достатъчно малък, че би изгорял в атмосферата на Земята, но не и в тънката атмосфера на Марс, която е само 1% от плътността на нашата планета. Сблъсъкът е в регион, наречен Amazonis Planitia, и образува кратер с диаметър около 150 метра и дълбочина 21 метра. Някои от изхвърлените от удара частици са отлетели на 37 километра.

Сондата InSight засече трус на Марс, предизвикан от сблъсък на 10-метров метеорит в Червената планета (видео)

Сондата InSight засече трус на Марс, предизвикан от сблъсък на 10-метров метеорит в Червената планета (видео)

С изображения и сеизмични данни, документиращи събитието, се смята, че това е един от най-големите кратери, на които учените стават пряк свидетел. На Червената планета съществуват много по-големи кратери, но те са значително по-стари и предхождат всяка мисия на Марс.

Мощността на InSight драстично намалява през последните месеци поради утаяването на прах върху слънчевите му панели. Космическият апарат сега се очаква да се изключи в рамките на следващите шест седмици, с което науката на мисията да приключи.

InSight изучава кората, мантията и ядрото на Червената планета. Сеизмичните вълни са ключови за мисията и разкриха размера, дълбочината и състава на вътрешните слоеве на Марс. Откакто кацна през ноември 2018 г., InSight е открил 1318 марсотресения, включително няколко, причинени от по-малки удари на метеорити. Но земетресението в резултат на въздействието през миналия декември беше първото наблюдавано, което има повърхностни вълни – вид сеизмична вълна, която се разпространява по горната част на кората на планетата.

В края на 2021 г. учените от InSight съобщиха на останалата част от екипа, че са открили голямо марсотресение на 24 декември. Кратерът беше забелязан за първи път на 11 февруари 2022 г. от учени, работещи в Malin Space Science Systems (MSSS), които построиха и управлява две камери на борда на MRO. Контекстната камера (CTX) предоставя черно-бели изображения със средна разделителна способност, докато Mars Color Imager (MARCI) създава ежедневни карти на цялата планета, позволявайки на учените да проследяват мащабни промени във времето като неотдавнашната регионална прашна буря, която допълнително намали слънчевата енергия на InSight.

Взривната зона на удара беше видима в данните на MARCI, което позволи на екипа да определи 24-часов период, в рамките на който ударът се е случил. Тези наблюдения корелираха със сеизмичния епицентър, като убедително демонстрираха, че ударът на метеороит е причинил голямото марсотересие от 24 декември.

Установяването на скоростта, с която кратерите се появяват на Марс, е от решаващо значение за прецизиране на геоложката времева линия на планетата. На по-стари повърхности, като тези на Марс и нашата Луна, има повече кратери, отколкото на Земята; на нашата планета процесите на ерозия и тектоника на плочите изтриват по-стари характеристики от повърхността. Новите кратери също разкриват материали под повърхността. В този случай големи парчета лед, разпръснати от удара, бяха наблюдавани от цветната камера на MRO за научен експеримент с висока разделителна способност (HiRISE). Подземният лед ще бъде жизненоважен ресурс за астронавтите, които биха могли да го използват за различни нужди, включително питейна вода, селско стопанство и ракетно гориво. Заровен лед никога не е бил забелязван толкова близо до марсианския екватор, който, като най-топлата част на Марс, е привлекателно място за астронавтите.