Наука

Слънчевата сонда Parker счупи собствените си рекорди за най-бърз апарат, създаван от човека

Сондата Parker прелита с 343 000 км/ч при първото си сближаване на 24 млн. км. от Слънцето

В края на април космическата сонда Parker Solar Probe подобри собствения си рекорд за най-бърз апарат, създаван от човека. Докато прави наука, прелитайки край Слънцето, сондата е достигнала 532 000 километра в час, което е 0,05% от скоростта на светлината! Заедно с това апаратът подобри и рекорда за най-близкото си сближаване до Слънцето, преминавайки на 10,4 милиона километра от звездата ни. Но това е само една от стъпките за Parker Solar Probe, която, събирайки научни данни за Слънцето, ще направи и още по-бързи и още по-близки прелиталия през следващите години.

През 2024 година Parker Solar Probe ще се сближи със Слънцето на само 6 млн. километра и ще достигне скорост от 692 000 км/ч.

Рекордът от преди времето на Parker Solar Probe за най-голямо приближаване до нашата звезда (42.73 млн. км.) принадлежеше на немско-американския космически кораб Helios 2 и е от април 1976 г.

Основната цел на Parker Solar Probe, която бе изстреляна на 12 август 2018 година, е изследване на слънчевия вятър. Учените се надяват да получат отговор на много въпроси като – защо короната е по-гореща от повърхността и защо има слънчев вятър и кое води до неговото ускоряване? Ние живеем в атмосферата на Слънцето и докато не обясним какво се случва в близост до него, няма да можем точно да предвидим космическите климатични ефекти, които могат да причинят големи поражения на Земята, поясняват от Планетариум с НАО, гр. Смолян.

За да извърши тези безпрецедентни изследвания, космическият апарат и инструментите ще бъдат защитени от топлината на Слънцето с въглероден щит с дебелина 11.43 см, който ще трябва да издържа на температури почти 1377 градуса по Целзий.

 

Parker Solar Probe е кръстена на американския астрофизик Юджийн Паркър. Той е създател на теорията, че Слънцето непрекъснато изхвърля частици и енергия – явление известно като „слънчев вятър“.

НАСА изстреля първия апарат, направен от човека, който нарочно ще докосне Слънцето

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!