Наука

След 4 години на Марс НАСА се готви да каже „сбогом“ на космическата сонда InSight

След 4 години на Марс НАСА се готви да каже „сбогом“ на космическата сонда InSight

НАСА обявиха, че наближава денят, в който космическата сонда на Марс InSight ще спре да работи. Това ще сложи край на историческата мисия, започнала преди 4 години, чиято цел бе да разбере повече за вътрешността на червената планета. Снабдяването със слънчева енергия за космическата сонда продължава да намалява, тъй като слънчевите й панели са покрити с все по-гъст марсиански прах, натрупан през годините. Учените вече са предприели стъпки, за да удължат работата на InSight и изпращането на данни възможно най-дълго с оставащата мощност. Очаква се краят на мисията да настъпи през следващите няколко седмици. НАСА ще обяви мисията за приключена, когато InSight пропусне две последователни комуникационни сесии с космическия кораб в орбита около Марс.

Ето как изглеждат две селфита направени от апарата – първата снимка е от 6 декември 2018 г. (само 10 дни след кацането на Марс), а втората – от 24 април 2022 г.

След 4 години на Марс НАСА се готви да каже „сбогом“ на космическата сонда InSight

След 4 години на Марс НАСА се готви да каже „сбогом“ на космическата сонда InSight

Най-важната от последните стъпки на мисията InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) е съхраняването на нейните данни и предоставянето им на изследователи по целия свят. Данните от космическата сонда дадоха подробности за вътрешните слоеве на Марс, неговото течно ядро, изненадващо променливите остатъци под повърхността на почти изчезналото му магнитно поле, времето в тази част на Марс и многото марсотресения.

Сеизмометърът на InSight е открил повече от 1300 труса, като най-големият е с магнитуд 5. Той дори регистрира марсотресения от сблъсъци с метеорити. Наблюдението как сеизмичните вълни се променят, докато преминават през планетата, предлага безценен поглед към вътрешността на Марс, но също така осигурява по-добро разбиране за това как се формират всички скалисти светове, включително Земята и Луната.

Сондата InSight засече трус на Марс, предизвикан от сблъсък на 10-метров метеорит в Червената планета (видео)

„Показанията на сеизмометъра ще се присъединят към единствения друг набор от извънземни сеизмични данни – от лунните мисии на Аполо, в системата за планетарни данни на НАСА. Те също така ще влязат в международен архив, управляван от Обединените изследователски институти за сеизмология, който съдържа „всички местоположения на наземни сеизмични мрежи с данни“, каза Сю Смрекар от JPL, заместник-главен изследовател на InSight. „Сега имаме и такъв на Марс.“

Смрекар допълва, че се очаква данните да продължат да дават открития в продължение на десетилетия.

По-рано това лято сондата имаше толкова малко оставаща мощност, че мисията изключи всички други научни инструменти на InSight, за да поддържа сеизмометъра работещ. Те дори изключиха системата за защита от повреди, която иначе автоматично би изключила сеизмометъра, ако системата открие, че генерирането на електроенергия от сондата е опасно ниско.

Наскоро, заради прахова буря, екипът реши да изключи напълно сеизмометъра, за да спести енергия. Сега, след като бурята свърши, сеизмометърът отново събира данни – въпреки че учените очакват сондата да има достатъчно енергия само за още няколко седмици.

След 4 години на Марс НАСА се готви да каже „сбогом“ на космическата сонда InSight

Тих член на екипа е ForeSight, пълноразмерният инженерен модел на InSight в In-Situ Instrument Laboratory на JPL. Инженерите използваха ForeSight, за да практикуват как InSight ще постави научни инструменти на марсианската повърхност с роботизираната ръка на космическата сонда, да тестват техники за вкарване на топлинната сонда в лепкавата марсианска почва и да разработят начини за намаляване на шума, уловен от сеизмометъра. ForeSight ще бъде опакован и поставен на склад.

НАСА ще обяви мисията за приключена, когато InSight пропусне две последователни комуникационни сесии с космическия кораб в орбита около Марс, част от Mars Relay Network – но само, ако причината за пропуснатата комуникация е самият апарат, каза мениджърът на мрежата Рой Гладън от JPL. След това Deep Space Network на НАСА ще слуша известно време за всеки случай.

Няма да има героични мерки за повторно установяване на контакт с InSight. Докато спасително събитие – силен порив на вятъра, да речем, който да почисти панелите – не е изключено, то се счита за малко вероятно.