Наука

След успешен тест и историческо кацане космическият кораб Starship SN10 се взриви на площадката (видео)

След успешен тест и историческо кацане космическият кораб Starship SN10 се взриви на площадката (видео)

Късно тази нощ SpaceX направи нов тест на космическия кораб Starship, който бе изстрелян и успешно приземен, но 8 минути след кацането се взриви на площадката. Прототипът SN10 изпълни всичко по план – изстрелване с три двигателя Raptor, издигане до 10 км височина, плавно спускане с изключени двигатели „по корем“, успешно повторно включване на двигателите и обръщане за чисто приземяване. Веднага след успешното кацане на площадката обаче се забелязваше огън около двигателите на кораба. Това доведе до зрелищен взрив няколко минути по-късно. Това обаче не може да помрачи историческия успех на този тест – само след няколко опита SpaceX успяха да изстрелят и приземят космически кораб, който се готви да бъде ползван за пилотирани мисии до Луната и Марс.

Вижте видео на целия полет:

Ето и видео от момента на взрива – 8 минути след кацането:

Това бе третият суборбитален полетен тест. Като при него на втората минута след изстрелването се изключи един от двигателите, минута по-късно се изключи и втори. На четвъртата минута кораба достигна желаната височина и третият двигател спря да работи по план. Така SN10 извърши преход на горивото към вътрешните резервоари, които задържат гориво за кацане, преди да се преориентира за повторно влизане и контролирано аеродинамично спускане.

Прототипът на Starship се спусна под активен аеродинамичен контрол, постигнат чрез независимо движение на две предни и две задни крила. Те се задействат от бордовия полетен компютър, за да контролират кораба по време на полета и да позволят точно кацане на предвиденото място.

При достигане на под 2 километра до земята и трите двигателя Raptor на SN10 се включиха отново и направиха успешна маневра за кацане. Секунди преди да се докосне площадката за кацане, два от тях се изключиха и кораба кацна само с един работещ двигател.

Веднага след това се забелязваше, че има огън около двигателите, който не може да бъде угасен от автоматичните пожарогасители на площадката. Все още не е напълно ясна причината за това, но 8 минути след приземяването се получи мощна експлозия.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!