Образование

След месец започва новият сезон на Международния конкурс по програмиране CodeIT организиран от Мусала Софт

След месец започва новия сезон на Международния конкурс по програмиране CodeIT организиран от Мусала Софт

Остава един месец до началото на 19-то издание на Международен конкурс по програмиране CodeIT (http://codeit.bg/) – най-елитният частен конкурс по програмиране у нас и един от най-старите в света, който Мусала Софт организира от самото си създаване през 2000 г. Сезон 2018/19 отново обещава незабравими преживявания и предизвикателства за всички участници – най-добрите таланти в областта на състезателното програмиране от България и региона.

CodeIT традиционно се провежда под патронажа на Президента на Република България. Почетен член на журито отново е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI) за 2014-2017 г. и президент на Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI). Той е сред преподавателите, създали най-много медалисти по информатика у нас. Конкурсът също така е подкрепен от държавни и елитни академични институции, професионални и бизнес организации.

По регламент конкурсът има шест предварителни онлайн кръга, последвани от присъствен финал в София. До финала достигат най-добре представилите се състезатели от предварителните кръгове – 12 финалисти от общото класиране и 5 от класирането за младежи до 8 клас. Конкурсът е без възрастови ограничения, но в него до момента се включват предимно ученици и студенти с интереси в сферата на алгоритмите и състезателното програмиране, много от тях медалисти от национални и международни олимпиади и други конкурси.

На финалния присъствен кръг на CodeIT отново най-добрите участници ще имат възможност да се срещнат с международно известен гуру на състезателната информатика, който ще сподели с тях съвети от личния си опит като състезател. Тази година гост на финала ще бъде Скот Ву – трикратен носител на златен медал от международната олимпиада по информатика (IOI) и цялостно най-добрият състезател на IOI за 2014 г. През 2016 г. печели златен медал на световния финал на ICPC (Международен конкурс по програмиране на колежите) в Харвард. Работил е в Addepar, Hudson River Trading и Jane Street, след което става съосновател на инкогнито стартъп в Сан Франциско. Скот започва да се състезава в конкурси по програмиране от 2009 г. и все още участва и коментира за развлечение. Любимият му алгоритъм е sqrtN bucketing.

Според регламента на конкурса, първи кръг ще се проведе онлайн в рамките на три седмици. Поканата да бъде патрон на първи кръг прие чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Сайтът на CodeIT (www.codeit.bg) съвсем скоро ще бъде обновен с новата визия за предстоящия сезон на международното състезание. Там може да се намери и архив от предходни издания на конкурса, включително задачи, решения и класиране.

Международният конкурс по програмиране CodeIT е една от най-дългосрочните инициативи на Мусала Софт, част от политиката за корпоративна социална отговорност на компанията и стратегията за насърчаване и създаване на възможност за изява на всички с интереси в областта на алгоритмите, програмирането и информационните технологии. Мусала Софт вярва, че качественото и ефективно обучение и стимулирането на талантите подпомагат техния стремеж за развитие и работят за по-доброто бъдеще на софтуерната индустрия.

За успешното провеждане на CodeIT всяка година се грижи CSLab – екипът на Мусала Софт, който през годините събира някои от най-добрите таланти в сферата на състезателното програмиране, допринесли също за това България да е една от петте страни в света с над 100 медала от състезания по информатика.

Мусала Софт пожелава успех на всички участници в новото издание на конкурса CodeIT и ги подкрепя да следват мечтите си!

Актуална и интересна информация от състезанието ще може да се следи на сайта www.codeit.bg и във Facebook групата на CodeIT: https://goo.gl/GVrULo.