Образование Олимпийци

Силно представяне и 4 медала за българските информатици от Международната олимпиада в Индонезия

Силно представяне и 4 медала за българските информатици от Международната олимпиада в Индонезия

4 от 4! Най-добрите български информатици направиха силно представяне и спечелиха 4 медала от най-престижния турнир за годината – Международната олимпиада по информатика. Родните ученици се конкурираха с над 360 състезатели от над 90 държави и завоюваха 2 сребърни и 2 бронзови отличия. Олимпиадата се проведе в Индонезия от 7 до 15 август.

Сребърните медали спечелиха Атанас Димитров (11. клас, СМГ) и Деян Хаджи-Манич (10. клас, МГ Варна), а бронзовите заслужиха Мартин Копчев (12. клас, ПМГ Габрово) и Андон Тодоров (12. клас, СМГ). Техни ръководители на турнира бяха Емил Келеведжиев, (ИМИ – БАН) и Добрин Башев (студент в ТУ в Делфт, Нидерландия).

Добрин Башев коментира доброто представяне на отбора: „Респект към труда, който са вложили в подготовката си, и към подкрепата от страна на техните учители и родители! За Атанас и Деян това беше първо участие на IOI! Нека им пожелаем да се класират и да постигнат още по-големи успехи на олимпиадата следващата година в Сегед, Унгария!“

Знаете ли, че инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец от 16 до 19 май. Първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров.