Наука

СЗО постави отказа от ваксинация в топ 10 на глобалните заплахи за здравето през 2019 година

СЗО постави отказа от ваксинация в топ 10 на глобалните заплахи за здравето през 2019 година

Отказът от ваксинация е обявен за една от най-големите заплахи за здравето в света. Световната здравна организация (СЗО) публикува списък от 10 глобални заплахи за здравето за 2019 г., включващи замърсяването на въздуха, повишаването на резистентните към лекарства бактерии, ХИВ и незаразните болести като рак. Сред тях обаче за първи път попада опасността хората целенасочено да се обявяват против ваксинирането.

Ето как СЗО описва опасността в статията си от 20 януари „Десет заплахи за глобалното здраве през 2019 година“ (https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019)

Съмнението във ваксините

Съмнението във ваксините – нежеланието или отказът на хората да се имунизират, въпреки голямата наличност на ваксини – заплашва да преобърне напредъка, който човечеството е постигнало в борбата с болестите, предотвратими с ваксина. Ваксинацията е един от най-добрите начини за избягване на болести. В момента ваксините предотвратяват 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри.

При случаите на дребна шарка, например, се наблюдава ръст с 30% в световен план. Причините са комплексни и не всички се дължат на колебание в действието на ваксините. Въпреки това в страни, които в близкото минало бяха близо до елиминиране на варицелата, в момента се наблюдават много нови случаи.

Причините, поради които хората избират да не имунизират себе си или семействата си, са много комплексни. Консултативна група по ваксините към СЗО определя като ключови фактори незаинтересованост, неудобен достъп до ваксини и липса на доверие към действието им. Здравните работници, особено тези в общностите, остават най-доверените съветници и имат силно влияние върху решенията за ваксинация и те следва да бъдат подкрепяни да предоставят достоверна и правдоподобна информация за имунизациите.

През 2019 г. Световната здравна организация ще увеличи работата си към елиминиране на рака на шийката на матката в световен мащаб с повишаване на покритието на ваксината за HPV вирус. 2019 може също да бъде годината, в която свободното разпространение на Полио-вирус да бъде заличено от Афганистан и Пакистан. През изминалата година в двете страни са докладвани по-малко от 30 случая. СЗО и партньорите й са ангажирани да подкрепят тези страни за ваксинирането на всяко дете, за да може това осакатяващо заболяване да остане в миналото.

Източник: СЗО – https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019

Превод: Златина Димитрова от „Корпус за Бързо Гърмене“

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!