Наука Образование

Световнопризнатият математик Терънс Тао ще изнесе лекция върху хипотезата на Благовест Сендов

Световнопризнатият математик Терънс Тао ще изнесе лекция върху хипотезата на Благовест Сендов
© ИМИ-БАН

На 26 януари световнопризнатият математик Терънс Тао ще изнесе лекция върху хипотезата на Благовест Сендов. Терънс Тао е носител на Филдсов медал, на Crafoord Prize на Кралската шведска академия на науките и лауреат на Breakthrough Prize in Mathematics. Той е професор в Департамента по математика на Калифорнийския университет, като в края на миналата година проф. Тао успя да направи голям пробив в доказателството на хипотезата на акад. Сендов за разположението на критичните точки на полиноми с комплексни коефициенти. Лекцията му е по покана на Международния център за математически науки (ICMS–Sofia) към ИМИ-БАН, Institute of the Mathematical Sciences of the Americas at the University of Miami (IMSA) и Съюза на математиците в България.

Световнопризнатият математик Терънс Тао ще изнесе лекция върху хипотезата на Благовест Сендов
© ИМИ-БАН

Терънс Тао е математик с австралийско-американски произход, роден през 1975 година. Той е професор в Департамента по математика на Калифорнийския университет. Работи активно в областта на хармоничния анализ, частните диференциални уравнения, геометричната комбинаторика, аритметичната комбинаторика, аналитичната теория на числата, алгебричната комбинаторика и др. Редактор е на няколко математически списания. Автор и съавтор е на над триста научни публикации.

Терънс Тао е носител на Филдсов медал от 2006 година (Филдсовият медал е отличие, присъждано всеки 4 години от Международния математически съюз на математици до 40-годишна възраст за особени постижения). През 2012 г. печели наградата Крафорд (Crafoord Prize) на Кралската шведска академия на науките, която е считана за равнопоставена на Нобеловата награда. През 2014 г. Терънс Тао става лауреат и на Breakthrough Prize in Mathematics (награда за пробив в математиката) за многобройни революционни приноси в хармоничния анализ, комбинаториката, частните диференциални уравнения и аналитичната теория на числата.

Световнопризнатият математик Терънс Тао ще изнесе лекция върху хипотезата на Благовест Сендов
© ИМИ-БАН

През декември, 2020 г.  проф. Тао успя да направи голям пробив в доказателството на хипотезата на акад. Сендов за разположението на критичните точки на полиноми с комплексни коефициенти, като доказа, че хипотезата е вярна за полиноми с достатъчно голяма степен (https://arxiv.org/abs/2012.04125).

Лекцията му е озаглавена Sendov’s conjecture for sufficiently high degree polynomials.

Събитието ще се проведе на 26 януари от 18:15 ч. онлайн чрез платформата Zoom. С тази лекция ще бъде отбелязана и първата годишнина от кончината на академик Благовест Сендов.

Подробности ще намерите на сайта на международния център: https://icms.bg/ .

Лекцията ще се проведе чрез Zoom  на следния адрес:

https://zoom.us/j/96005943833?pwd=cG9aalBjcTVZVy9LSHNLeVovalpIZz09