Образование

Светлин Наков: Дигиталните професии са в основата на всички съвременни организации

Наков

Светлин Наков е програмист-предприемач, автор на множество книги и статии по програмиране и основател на SoftUni.

Интервюто е публикувано в сайта на СофтУни Светлина

– От колко време всъщност се занимаваш в областта на приложното програмиране и как се зароди страстта ти в тази сфера?

– Занимавам се с програмиране от 25 години насам. Започнах в 4-ти клас на компютър Правец 8, в един кръжок. Първоначално играех игрички, но много бързо преминах към писането на код, хаквах игричките, правех собствени, такива неща. Започнах да ходя по олимпиади и състезания, да се готвя за тях и нерядко да ги печеля. Постепенно станах национален състезател и представях България по международните олимпиади. Още в основното училище знаех, че бъдещата ми професия ще е свързана с програмиране и компютърни технологии.

Работя като програмист от 9-ти клас и смятам, че съм научил за живота и реалния свят покрай работата си, не в училище или в университета. Сега времената се променят и е хубаво за живота да се учим още в училище. Затова се радвам, че в СофтУни Светлина съчетаваме изграждането на личността и подготовката за реалния живот с общообразователни предмети и изучаване на професия.

– Къде ключът за твоя успех и какво е необходимо, за да бъдеш професионалист на пазара?

– Трябва да се запалиш по някакъв начин и когато ти е истински интересно, нещата се получават с лекота. Аз лично съм постигнал многобройните си успехи с много, много работа. Докато съучениците ми играеха навън и гледаха телевизия, аз пишех код и решавах задачи по програмиране. Работа и постоянство години наред – така се постигат големи цели.

– Какви ще бъдат в бъдеще възможностите за човек, завършил специалност дигитален маркетинг и предприемачество, графичен дизайн и мултимедия и приложен програмист?

– Специалистите от дигиталните професии са изключително търсени и това ще продължи. Затова, който се захване сериозно с програмиране, технологии, графичен дизайн, мултимедия, дигитален маркетинг или дигитално предприемачество, го чака бляскаво бъдеще и страхотна кариера.

СофтУни Светлина дава не само образование. Тя дава професия и перспектива за добра работа и добър стандарт на живот. Да си на гребена на вълната в технологиите, дизайна и дигиталния свят, е не само страхотно и вълнуващо, това е всекидневно приключение, в което учиш, измисляш, твориш, експериментираш, създаваш и се радваш на работата си всеки ден. Препоръчвам на всеки да се докосне до дигиталните професии и ако се запали, да се захване с тях. Те ще му дадат бъдеще, достойна професия, огромни перспективи за реализация и удовлетворение всеки ден.

– Съвременна и иновативна специалност ли е? Ако да, защо?

– Светът се променя всеки ден. Вече не е достатъчно да си учил, за да знаеш. За да си в час със заобикалящия ни все по-технологичен свят, трябва да учиш всеки ден, трябва да се адаптираш към промените всеки ден, трябва да си гъвкав, да умееш да се справяш, да сменяш специализацията си на всеки няколко години. Болшинството иновации навсякъде по света или са дигитални по природа, или са свързани по някакъв начин с дигитализацията. Да бъдеш иноватор означава да мислиш извън кутията, да търсиш нестандартни решения и нестандартни инструменти за реализацията им. С качествено дигитално образование и развито творческо мислене, пред теб се откриват безкрайни възможности да бъдеш иноватор и да носиш напредък и развитие, с каквото и да се захванеш занапред.

– Защо са важни като професии дигиталният маркетинг, графичният дизайн и приложното програмиране?

– Дигиталните професии са в основата на всички съвременни организации и фирми, бизнес и общество, икономика и бизнес и в цялото ни ежедневие.

Вече маркетингът е дигитален, той отдавна се пренесе в дигиталния свят, в социалните мрежи, в дигиталните видео платформи, в Интернет и на мобилния телефон или таблет. Традиционният маркетинг продължава да губи позиции. Бизнесът вече е дигитален. Процесите и организацията им се случват през софтуерни системи и платформи, комуникацията е почти изцяло онлайн, по чатове, мейли и видео разговори, повечето хора по офисите днес работят на компютър. Да бъдеш не просто потребител в този дигитален свят, а да създаваш част от него – това е предизвикателството на дигиталното предприемачество.

Дизайнът е от много години насам компютърен, художниците вече рисуват на таблет, анимацията е компютърно генерирана. Новото поколение творци вече работят неизменно с компютърни инструменти и добре подготвените специалисти в областта на графичния дизайн, уеб дизайна и видео продукцията са необходимост на всяка съвременна организация.

Програмирането е навсякъде, защото то е в основата на всичките сайтове, приложения и софтуерни системи, които използваме в ежедневието си. Чрез софтуерни системи и програмен код се задвижват съвременните електронни устройства, електроуредите, автомобилите и почти всички технологични изделия. На разработени и поддържани от програмистите софтуерни системи разчита целият финансов сектор, производствата по предприятията и до голяма степен индустрии като транспортната, здравеопазването, образованието и като цяло икономиката и живота в съвременния свят.

Програмирането има огромно бъдеще. Търсенето на качествени софтуерни инженери ще продължава да расте, защото светът продължава да се дигитализира. Който има интереси към програмиране и технологии, ще бъде търсен и ценен на пазара на труда, ще има свободата да си избира къде, какво и колко да работи, ще има добри доходи и висок стандарт на живот.

Светлин Наков

– Какви са професиите, които може да практикува един бъдещ експерт по дигитален маркетинг и предприемачество, графичен дизайн и мултимедия и приложен програмист?

– Професиите в дигиталния свят са наистина много и всеки ден се раждат още и още. Едно качествено образование по дигитални науки и придобиване на солидни практически дигитални умения дава перспектива за работа във всяка една съвременна организация.

По-традиционни дигитални и ИТ професии, за които гимназия СофтУни Светлина дава практически умения на своите ученици, са: дигитален маркетинг експерт, специалист по онлайн продажби, специалист по онлайн реклама, копирайтър, експерт по оптимизация за търсещи машини, специалист по продуктово развитие, проектен мениджър, графичен дизайнер, аниматор, видео продуцент, видео монтажист, експерт по видео реклама, програмист, софтуерен инженер, разработчик на сървърен софтуер, разработчик на потребителски интерфейси, разработчик на мобилни приложения, разработчик на вградени системи, гейм разработчик, инженер по качеството на софтуера, системен администратор, мрежов специалист, хардуерен инженер, бизнес анализатор и много други.

Очаквам през идните години да се развиват и търсят и много нови или слабо познати към момента професии на бъдещето, на основата на дигиталните умения: експерт по моделиране и анализ на данни, инженер по машинно обучение и изкуствен интелект, специалист по роботика, инженер по изчислителна генетика, специалист по изчислителна медицина, инженер по автономни автомобили, блокчейн разработчик, инженер по интернет на нещата, специалист по криптовалути и крипто-икономика, експерт по информационна сигурност, експерт по дигитален имидж и онлайн репутация, инженери по възобновяема енергетика, коуч и обучител на роботи, медиа ремиксър, инженер по виртуална реалност и добавена реалност и много други.

Всички изброени професии, както и като цяло професиите на бъдещето, се крепят на качествено, съвременно образование, което дава практически умения и компетентности. В бъдеще ще се ценят все по-вече професиите на високия интелект, а по-нискоквалифицираните професии ще се заменят от роботи, компютърни системи и автоматизация. Затова, ключът към бъдещите професии е в образованието!

– Какви съвети ще дадеш на всички ученици, пред които стои въпросът каква специалност да изберат?

– Ако се чудите какво е за вас, опитайте! В днешно време е много лесно да се информираш – например, какво е графичния дизайн и да го пробваш като потърсиш в Интернет видео за „графичен дизайн“ или „уроци по графичен дизайн“ или „graphic design tutorial“.

По същия начин можеш да разбереш какво е програмирането, като потърсиш в Интернет „видео уроци по програмиране“ или „programming tutorial“.

За всяка професия в днешно време човек може да се информира и да я пробва много преди да се запише да я учи. Препоръчвам на всички, които се чудят, да отделят няколко дни да погледат някой и друг видео урок, да направят някое и друго упражнение и сами да разберат кое запалва интереса им.

Светлин Наков

– Какви са твоите спомени за годините, прекарани в гимназия?

– По мое време в гимназията се наблягаше на общообразователните предмети, на сухата теория и по-малко на практическото приложение на изучавания материал. В много дисциплини ни караха да зубрим без да мислим. Аз не харесвах тази система и бързо избягах от нея, като започнах да програмирам и да трупам практически умения, предимно самостоятелно и с брат ми, извън училище. Ходех по олимпиади, кръжоци и четях книжки от библиотеката, защото още нямаше Интернет. Други времена бяха.

Гимназията някак си не ни подготвяше за реалния живот – нито като социални умения (трябваше да ги развиваме извън училище), нито като бизнес умения и работни навици (трябваше да ги развиваме на работа).

За щастие, имаше няколко вдъхновяващи учители, при които влизах в клас с кеф и желание, които запалваха интереса ми и ме караха да мисля, да разсъждавам, да търся, да уча, да пиша реферати и проучвания, но основно ученето при мен се случи вкъщи, извън гимназията, защото бях избрал една от професия на бъдещето (за онова време).

Радвам се, че днес образованието еволюира и в много частни училища се прилага иновативен подход, който разпалва интереса на учениците към ученето и учебния материал и ги кара сами да се интересуват, да действат, търсят и творят. Именно това е каузата на частна професионална гимназия „СофтУни Светлина“ – да запали интереса на младежите, да им даде вдъхновение за учене и експериментиране с наученото, да ги научи да го прилагат, и да ги подготви за живота – както чрез изграждане на личностни и социални умения, така и чрез изграждане на отговорно поведение, практически умения и работни навици. Изграждане на умения, не само знания – от това има нужда образованието на бъдещето.

– Какъв е твоят съвет към бъдещите кандидат-гимназисти на СофтУни Светлина?

– Записвайте се веднага, докато не са свършили местата! Ако когато аз бях ученик, някой ми беше предложил да уча в специализирана гимназия за дигитални умения, щях да направя всичко по силите си и извън тях, да се запиша там и да я направя основна част от моя живот и развитие за напред.

На много места ще ви предложат на хартия ИТ и дигитални специалности, уж се учело програмиране, уж се учело дизайн, но в много малко гимназии ще имате възможността да ви преподават истински качествени учители с реален практически опит, които работят всеки ден това, на което ви учат. Проучете добре къде се записвате. В СофтУни сме се доказали, че обученията ни са на световно ниво, докато в държавното образование често пъти дадени дисциплини се учат само по документи.

Учете, развивайте се, вдъхновявайте се, влезте в общност на ученици с вашите интереси, участвайте в проекти, гледайте уроци в Интернет, пробвайте, правете проекти, търсете, образовайте се, действайте. Ако искате всичко това да стане по-лесно, целенасочено и на ежедневна база, запишете се в СофтУни Светлина – дигиталната гимназия на България!

Повече информация за СофтУни Светлина може да намерите тук!

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!