Образование

Светлин Наков: Вlосkсhаin технологията има голямо бъдеще

Светлин Наков: Вlосkсhаin технологията има голямо бъдеще

– Какво представлява самата Вlосkсhаin технология?

– Основната идея, залегнала в Вlосkchаin технологията е идеята за децентрализираното съхранение на данни. Това означава, че информацията, която влиза в мрежата се записва едновременно на всички компютри, които я съставляват. Името Вlосkchаin идва от начина по който се организира тази информация – тя се групира в „блокове“, които са свързани логически помежду си. Това предпазва данните от манипулации, а дори да бъде осъществена такава – децентрализирания начин на съхранение, както и самата логическа верига, ще я разобличат веднага.

Съчетаването на тези концепции логически ни довежда до още една концепция – идеята за консенсус, чрез който участниците в мрежата вземат решения.

Всички тези принципи и концепции, приложени на практика създават една лесна гарантируемост на циркулиращите в дадена Вlосkсhаin мрежа данни, а по това предващава голямо бъдеще на тази технология.

– Къде може да се приложи една Вlосkсhаin мрежа?

– Самата технология е съставна част от криптoвaлyтитe, именно поради нейната гарантируемост на автентичността на данните. След това самите криптoвaлyти са част от една по-голяма Вlосkсhаin мрежа. Те са легитимното разплащателно средство в нея. Нека поясня.

Представете си една компания за куриерски услуги да речем. Компанията се състои от административни служители и от разносвачи. Нейните услуги се ползват от фирми или от отделни граждани, които заплащат за това с пари. Дейността, която извършват административните работници подлежи на пълна автоматизация, ние можем да я автоматизираме софтуерно и да премахнем човешкия фактор от нея. Ще изградим една Вlосkсhаin система. Транспортните служители могат да станат частни превозвачи и ще са едната страна, която ползва тази Вlосkсhаin система. Другата страна си остават крайните потребители, които искат да доставят дадена стока на трето лице или фирма. Те си купуват от специална борса жетон (tоkеn), чрез който извършват заплащането в тази Вlосkсhаin мрежа. Превозвачът, който първи поеме заявката я получава на базата на консенсус – ако някой от другите не е съгласен и лъже, че той първия я е видял, това твърдение ще се разобличи за секунди от останалите участници в мрежата. След успешното изпълнение на поръчката, системата им дава жетона, който потребителя е заплатил и превозвачът го продава обратно на борсата срещу валута. От взетата сума малка част отива за поддръжка на мрежата, за „миньорите“ или „копачите“ които „добиват“ или „генерират“ тези жетони (които по същество са криптовалута), както и за употребения от тях ресурс, необходим за поддръжка на Вlосkсhаin мрежата. По-голямата част от сумата ще остане за самия превозвач.

Ето това представлява едно практическо приложение на Вlосkсhаin технологията и вие виждате как криптoвaлyтитe са част от една Вlосkсhаin мрежа, но и самата технология е част от криптoвaлyтитe т.е. те са свързани помежду си като едни дигитални „Ин-Ян“. Самата технология може да се приложи навсякъде, където се борави с данни, където има посредник т.е. в доста аспекти на нашия всекидневен живот.

– Къде в България човек може да придобие умения, необходими за Вlосkсhаin разработка?

– Доколкото съм запознат единствено в СофтУни към момента предлагаме цялостно обучение по Вlосkсhаin технологии, на едно сериозно, много дълбоко ниво. За целта организираме свръхинтензивни курсове, които са с продължителност един месец, а всяка лекция – минимум осем часа на ден.

Следващият курс, който ни предстои е “Вlосkсhаin Dev Course – Sofia – June 2018″. Курсът ще започне с приемен изпит, като само взелите го с отлична оценка ще имат възможност да получат стипендия в размер на 100% от стойността на курса и да участват в него.

Ако вие разбирате от JavaScript разработка, ООП и имате опит с разработката на REST APIs, искате да придобиете знания в една обещаваща технология с огромно бъдеще, курсът “Вlосkсhаin Dev Course – Sofia – June 2018” е точно за вас. След края на обучението всички отлично представили се ще имат възможността да станат Вlосkсhаin трейнъри и да преподават в цял свят, започвайки от Сингапур, Австралия, САЩ, Южна Корея или да станат част от екипа на Academy и да работите по водещи Вlосkсhаin проекти. Очакваме ви!

Интервюто със Светлин Наков е публикувано на сайта на СофтУни.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!