Лъчезар Димитров, Виктор Гилин и Иво Петров, Кристиян Вилхемов, Никола Димитров, Борис Панайотов
©MediaBricks.bg
Олимпийци

Ръководителите на медалистите ни от EUSO: Това са бъдещите шампиони по природни науки

Тази нощ в София кацнаха българските медалисти от Европейската олимпиада по природни науки – EUSO. Шестимата ни ученика бяха разделени в два отбора. Сребърни отличия заслужиха Лъчезар Димитров, Виктор Гилин и Иво Петров (Team B ), а за бронзовите медали се пребориха Кристиян Вилхемов, Никола Димитров, Борис Панайотов (Team A). Ръководителите на българските ученици бяха Адриана Тафрова-Григорова (химия), Снежанка Томова-Гогова (биология) и Мая Гайдарова (физика). Олимпиадата се проведе от 28 април до 5 май в Любляна, Словения.

На летището в София тримата ръководители на българските младежи обявиха единодушно пред MediaBricks.bg, че Лъчезар, Виктор, Иво, Кристиян, Никола и Борис са бъдещите шампиони на Европа и света по природни науки. Преподавателите добавиха, че успехът на момчетата на олимпиадата е напълно заслужен и е дошъл след спокойна и правилно проведена отборна битка. Това състезание е само за ученици до 16 годишна възраст и за тях тепърва предстоят най-големите предизвикателства.

Лъчезар Димитров, Виктор Гилин и Иво Петров, Кристиян Вилхемов, Никола Димитров, Борис Панайотов Адриана Тафрова-Григорова, Снежанка Томова-Гогова и Мая Гайдарова
©MediaBricks.bg

Ръководителите подчертаха, че тяхното постижение е забележително, защото до сега тези ученици не са работили заедно. Те за първи път се състезават по трима и са се сработили перфектно. Европейската олимпиада по природни науки – EUSO е отборно състезание и конкуренцията е била от най-високо ниво. Там са били 52 отбора от 25 европейски страни. Това са 150 деца, които са се подготвяли в държави с много по-добри условия от нашите и въпреки това сме грабнали медали и с двата български отбора. Преподавателите радостно припомнят, че сегашни шампиони от различни международни олимпиади са печелили преди това медали именно от EUSO.

Всяка година на Европейската олимпиада по природни науки – EUSO се избира различно предизвикателство за отборните задачи, базирано на страната домакин. Този път състезанието е било свързано с виното, заради Словения. Самата надпревара се провежда на две части за два дни от по 4 часа. Всяка задача е практическа и включва елементи от биологията, химията и физиката.

©MediaBricks.bg

Първият ден задачата е била свързана с цвета на виното. Състезателите по химия трябвало да отделят и анализират пигментите на листата. Физиците измервали прозрачността на различните винени проби, като по диаграма е трябвало да определят, кое вино от кой регион на Словения идва. В биологичната част на конкурса учениците са изследвали влиянието на ензимите върху окисляването на гроздето.

©MediaBricks.bg

Вторият ден от конкурса е бил посветен на изучаването на характеристиките на течностите. Задачата на физиците включвала вискозитет и повърхностно напрежение на виното. Химическото предизвикателство било да се измери нивото на киселинността във виното с помощта на титруване на потенциометър. От състезателите по биология се изисквало да уточнят неизвестни организми, адаптирани към живота в лозята и овощните градини.