Образование

Румен Радев пожела успех на 16-те финалисти в Международния конкурс по програмиране CodeIT

В неделя е финалът на Международния конкурс по програмиране CodeIT

Вече са ясни 16-те състезатели, които ще вземат участие в големия финал на Международния конкурс по програмиране CodeIT (www.codeit.bg). Конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Той изпрати поздравителен адрес до финалистите с пожелание за успех преди най-трудното им предизвикателство по време на конкурса. По регламент, във финалния рунд се допускат участниците с най-добри резултати от шестте предварителни кръга – 12 от генералното класиране и 4 от класирането за младежи.

Финалният рунд на CodeIT ще се проведе на 3 юни (неделя) от 12:30 ч. в Интерпред (бул. Драган Цанков 36), а церемонията по награждаване ще се състои на 4 юни (понеделник) от 16:30 ч. в сградата на Президентството (бул. Дондуков 2).

Финалисти от генералното класиране:

 1. Дамагой Брадац (Загреб, Хърватия)
 2. Радослав Димитров (Пловдив, България)
 3. Мартин Копчев (Габрово, България)
 4. Виктор Терзиев (София, България)
 5. Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия)
 6. Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия)
 7. Станислав Николов (София, България)
 8. Тодор Бончев (Враца, България)
 9. Вилим Лендвай (Поповача, Хърватия)
 10. Антъни Господинов (Ямбол, България)
 11. Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия)
 12. Александър Кръстев (Варна, България)

Финалисти от класирането за младежи:

 1. Виктор Кожухаров (Русе, България)
 2. Румен Михов (Ямбол, България)
 3. Дориян Лендвай (Поповача, Хърватия)
 4. Благойче Павлески (Прилеп, Македония)

В поздравителния адрес към финалистите, държавният глава заяви: „Считам, че насърчаването на интереса към състезателното програмиране сред младите компютърни специалисти, спомага за формирането у тях на конкурентни умения и постоянен стремеж към себеусъвършенстване, така нужни за успех в днешната динамична среда.“ Той изрази увереност, че находчивите и предприемчиви млади умове, участващи във финала на CodeIT, имат потенциала със своите бъдещи новаторски проекти да допринесат за положителното развитие на страните, които представляват.

Традиционно всяка година финалистите в CodeIT имат възможност да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Тази година специално за лекция и уъркшоп с финалистите ще пристигне хърватинът Иван Катанич. – дългогодишен състезател по програмиране, носител на редица медали и награди от международни състезания и олимпиади. Част от постиженията му включват златен медал от IOI и два сребърни медала от ACM ICPC. Катанич има магистърска степен от Загребския университет. В обучението си се е фокусирал върху машинното самообучение и блокчейн технологиите. Бил е стажант във Facebook, MemSQL и Jane Street. Част е от общността на състезанителното програмиране от много години, като в свободното си време продължава да участва в състезания. Също така подготвя учениците от отбора на Хърватия и изготвя задачи.

Домакин на церемонията по награждаване на финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT 2018 е Президентството на Република България. Партньори на конкурса тази година са: Американска фондация на България, AMG Publishing, ASBIS, Brother, Cartridge, Ciela, Colliers, ERP, WTC – Interpred, JOY Optics, Grand Optics, ZEISS VISION CENTER, Lufthnasa, Edoardo Miroglio, Парк Хотел МОСКВА, Rapido, Samsonite, SkyVision, Area 52 Trampoline Park, WEBIT, WоW Gadgets Shop.