Ровуърът Curiosity засне две слънчеви „затъмнения“ на Марс в рамките на 10 дни (видео)
Наука

Роувърът Curiosity засне две слънчеви „затъмнения“ на Марс в рамките на 10 дни (видео)

През март в рамките на 10 дни роувърът на НАСА Curiosity успя да заснеме две преминавания на спътниците на Марс пред Слънцето. Тъй като Деймос и Фобос са с малки размери техните транзити пред слънчевия диск не могат да предизвикат пълно затъмнение, както го виждаме на Земята, когато Луната закрие Слънцето. Въпреки това, кадрите с пасажа на двата естествени спътника са доста впечатляващи.

На 17 март Curiosity улови в кадър как Деймос преминава пред Слънцето. Той е по-малкият с размери 15×12,2×11 км , обикаля Марс за 30 часа, и орбитата му е на разстояние от около 23 000 км.

На 26 март роувърът на НАСА заснема и транзита на по-големия спътник Фобос. Той е на по-близка орбита – около 9000 км и с по-големи размери 26,8×21×18,4 км. При неговото преминаване пред Слънцето може да се говори за частично затъмнение, защото заема доста по-голяма част от слънчевия диск и видимо намалява осветеността. Curiosity дори успява за заснеме с една навигационните си камери сянката на Фобос.

Роувърът Curiosity е от 2012 година на Марс. За да направи тези прекрасни снимки на слънчевите затъмнения учените на НАСА са го оборудвали със специални филтри точно за тази цел. Основната му мисия обаче си остава да намери следи от биологична активност на Червената планета.