Наука

Речник на 10 актуални думи по време на пандемията от коронавирус

Какво е инфекция, коронавирус, епидемия, пандемия, изолация, карантина и стаден имунитет? Във време на пандемия от коронавирус Спасимир Пилев от Географ БГ е направил актуален речник на 10 от най-използваните изрази в момента. Той обяснява ясно и точно какво значи всяко едно от понятията, които постоянно се използват от властите, медиите и в социалните мрежи. Ще разберете повече за незаконната търговия с диви животни, за китайския панголин и медицинската география…

Инфекция

Понятието инфекция произлиза от латинската дума inficio – „нещо вредно“, „ гниещо” и infectio – „заразяване“. Понятието инфекциозна болест не е тъждествено с понятието инфекция. До инфекциозна болест се стига само при някои от случаите на инфекция. Инфекциозните заболявания са описвани от дълбока древност – чума, холера, тиф, тетанус, жълтеница. Инфекциите биват няколко вида: въздушно-капкови, чревни, трансмисивни, инфекции на външните покривки, полово предавани, инфекции с множествен механизъм на предаване, инфекции с недостатъчно изяснен механизъм на предаване.

Коронавируси

Коронавирусите са семейство едноверижни РНК вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Името им идва от специфичния им външен вид, когато се наблюдават под електронен микроскоп – коронавирусите представляват миниатюрни сфери, оградени от топчести белтъци, които наподобяват царска корона. Тези белтъци имат отношение към способността на вирусите да нападат клетките на заразения гостоприемник, допълва Росица Ташкова (магистър по молекулярна биология и микробиология).

Заедно със SARS и MERS, новият коронавирус SARS-CoV-2 принадлежи към рода на Бетакоронавирусите. Повечето коронавируси предизвикват обикновена настинка при човека, а при прасета и крави – стомашно-чревни разстройства. Смъртоносни са само няколко от тях, включително споменатите по-горе.

Епидемия

Епидемията се отнася до локално разпространение на дадено заболяване. Най-често причинителят за епидемията е инфекциозен агент, така че става дума за инфекциозно заболяване, като чума, тиф, холера, дифтерия, скарлатина, грип и др.

Епидемичният процес се характеризира с непрекъснато предаване на възбудителя на инфекцията между хората.

В зависимост от характера на заболяването основните пътища на разпространение на инфекцията биват: хранителна или водна – дизентерия, тиф; въздушно-капкова – грип; трансмисивна – малария, тиф; контактна –ХИВ, бяс.

Пандемия

Пандемията е проява на инфекциозно заболяване, което се разпространява сред населението на определен обширен географски регион, континент или по целия свят, като се заразяват много хора. Тя е вид всеобхватна епидемия, характеризираща се с появата на нов вирус или инфекциозен носител, срещу който човешката популация няма имунитет. Обикновено процентът на смъртност при пандемичните вълни е особено висок.

Испанският грип през 1918 г. е една от най-опустошителните пандемии в човешката история. По това време загиват повече хора, отколкото в Първата световна война.

Изолация

Отделяне на болен в отделна стая или среда за предпазване на околните чрез забрана за контакт при определени заболявания.

Карантина

Карантината е принудителна мярка за контрол на заразните заболявания. Представлява изолиране за определено време на болни от заразни болести или на лица в контакт с тях, за да се избегне разпространението на болестта. Също така се състои в ограничаване на свободата на движение на здрави хора или животни за определен срок. Думата идва от френския език и буквално означава четиридесет. Толкова са дните, в които пътници, идващи от чумни или холерни са били задържани под карантина в миналото.

Стаден имунитет

Стадният имунитет представлява колективната защита на неимунизираните хора чрез имунизирането с ваксини на останалата част от населението. Ако никой не е ваксиниран инфекциите се разпространяват безпроблемно сред по-голямата част от населението. Когато по-голяма част от хората е имунизирана, тогава има по-малка възможност да възникне огнище на заболяването и да се заразят останалите.

Ако няма ваксина за даден вирус, тогава стадният имунитет се постига, когато в обществото много голям процент от индивидите имат изграден свой имунитет срещу дадена инфекция. Ако по-голямата част от хората са резистентни по този начин към инфекцията, то за този патоген става много трудно да се разпространява от човек на човек. Ако например човек е заразен, но е заобиколен само от хора, които са резистентни към заразата, тогава вирусът не може да се предаде нататък преди възстановяването на болния. По този начин се прекратява предаването на вируса.

Незаконна търговия с диви животни

Незаконната търговия с диви животни оказва негативен ефект върху биологичното разнообразие, като някои видове са световно застрашени. Дивите животни се търгуват поради няколко причини – използването им в традиционната медицина, за храна, за атракция и декорация и др. От друга страна дивите животни са преносители на редица болести, някои от които могат да са причина за заболяването на хората, които ги консумират.

Панголин

Китайският панголин (Manis pentadactyla) е критично защитен вид бозайник. Разпространен е в южната част на Китай, до Хималаите, и на остров Тайван. Панголините са обект на улов и незаконен трафик заради месото, люспите и ноктите му в Китай и Виетнам. А консумацията на кръвта му в традиционната китайска медицина създава сериозна предпоставка за разпространение на болести сред хората. Редица анализи за появата на Covid-19 посочват, че заболяването е започнало след консумирането на месо от панголин, купен от пазар за диви животни в Китай.

Медицинска география

Медицинската география, понякога наричана здравна география, е област на медицинските изследвания, която включва географски техники в изучаването на здравето по света и разпространението на болести. Тя също проучва влиянието на климата и местоположението върху здравето на отделния човек, както и разпределението на здравните услуги. Медицинската география е важна област, защото има за цел да се разбират здравословните проблеми и да подобри здравето на хората по света, въз основа на различните географски фактори, които им влияят. Разпространението на всяко едно заболяване подлежи на географски анализ.