Олимпийци

Рекордно количество специални награди завоюваха българските гимназисти на Intel ISEF в Аризона

Рекордно количество специални награди завоюваха българите на Intel ISEF в Аризона

Тази нощ българско време бяха обявени участниците, които печелят специалните награди от  най-голямото състезание за гимназисти свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Българските гимназисти спечелиха рекордните до този момент 6 специални отличия от Intel ISEF, който тази година се провежда във Финикс, Аризона. Нашият отбор участва там благодарение на Клуб Млади Таланти и с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката. Ръководител на българите в Аризона е Константин Делчев.

Звездин Бесарабов, с проект Distributed Creation of Machine Learning Agents for Blockchain Analysis спечели три награди: Make Your Own Way Award (проправи собственият си път) на водещата хостинг компания GoDaddy, наградата за машинно обучение с практически и био-инженерни приложения на Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба), както и наградата на Инополис, която се връчва за първи път на конкурса.

Звездин Бесарабов участва на Intel ISEF за втори път, като миналата година в Питсбърг отново спечели награда на Мохиба. Проектът му предлага блокчейн-базирана екосистема за разработка, оценка и пазарна дистрибуция на алгоритми. Той е ученик в 12 клас в НПМГ, а негов ръководител е предприемачът Тодор Колев.

Наградата на Инополис спечелиха също и Ивайло Желев (Digital Image Denoising Based on Sphere-Constrained Total Variation Optimization with an Additional Noise Component) и Димитър Чакъров (Evaluation of the Complexity of Fully Homomorphic Encryption Schemes in Implementations of Programs).

Димитър Чакъров е най-младият участник в отбора, 11 клас от МГ “Акад. Кирил Попов” в Пловдив. Неговата разработка се фокусира върху времето за изпълнение на алгоритми в хомоморфната криптография, която е един от водещите кандидати за теоретично сигурно дистанционно гласуване, а негов научен ръководител е Явор Папазов от CyResLab.

Ивайло Желев следва изкуствен интелект в университета на Грьонинген и беше класиран за Intel ISEF като награда от Европейският конкурс за млади учени (EUCYS) през миналия септември в Дъблин. Разработката му предлага нов вариационен алгоритъм за обезшумяване на изображения.

Андрей Гиздов, българин, който учи във Великобритания и бе избран да участва на Intel ISEF като част от английската делегация спечели награда от Arizona State University с проекта си A Novel Method for Skeletal Age Estimation Based on Cranial Suture Analysis.

Двамата с Ивайло имат един и същи научен ръководител, доц. Станислав Харизанов от ИИКТ на БАН.

Тук може да прочетете как премина Панаирът на науката и иновациите в края на миналата година, от където се класираха българските гимназисти за международните изложения.