©MediaBricks.bg
Технологии

Ревю: Монитор АОС AGON AG271QG – 27-инчов прозорец към игрите

Преди няколко седмици един прекрасен монитор кацна за тест в офиса на MediaBricks.bg. Това бе геймърският звяр на AOC от серията AGON AG271QG. 27-инчовият монитор доста удобно се настанява в категорията „мечтата на всеки геймър“.

Едно от предимствата на компанията AOC е, че се занимава само с производството на монитори. Това влияе изключително благоприятно в еволюцията на техните модели – когато компанията прави геймърски монитор, то резултатът си заслужава. Разбира се, ценовите диапазони са различни, но днес ще се спрем на един от най-добрите им зверове, които в момента са на пазара. Това е AG271QG.

©MediaBricks.bg

Още от в кашона мониторът подсказва, че нещата са сериозни и добре окомплектовани. Сглобяването му е лесно. Доста приятно е да разчитате на метална основа, която носи повече сигурност, но и изглежда доста добре. Хитро е измислено въртенето наляво или надясно да става без да мърдате цялата основа.

©MediaBricks.bg

В дизайна няма как да се пропусне и наличието на червен цвят на гърба. При геймърските монитори това носи поне още 1% към HP-то на героя ви 🙂

©MediaBricks.bg

По традиция AOC доста удобно са позиционирали входовете за слушалки, микрофон и два USB порта, като над тях се е скрила и поставката за слушалки.

©MediaBricks.bg

Мониторът идва с резолюция от 2560 x 1440 пиксела, а тя е придружена от 165Hz опресняване на картината. Тук се намесват и възможностите на видеокартата ви, но, ако сте геймър по душа, компютърът ви със сигурност ще е способен да възпроизведе достатъчно кадри в секунда, които да нахранят мощния AGON. Така картината няма да насича, прескача и да дразни, а ще имате доста плавно движение дори и в най-напрегнатите моменти в игрите.

Времето за реакция на монитора е 4ms, което е почти връх на възможностите на IPS матриците. То е напълно достатъчно и доста трудно може да направите разлика с матрица TN и 1ms. Към това трябва да добавим, че технологията на дисплея е NVIDIA G-SYNC. Тази благинка осигурява най-плавното синхронизиране на скоростта на опресняване на монитора към графичния процесор в компютъра. С думи прости премахва накъсването на картината при движение.

©MediaBricks.bg

Ако продължим по спецификациите, трябва да отбележим, че контрастът е 1000:1, а яркостта достига 350 cd/m2. По-важното от тези цифри е, че докато играете картината, е повече от впечатляващо реалистична. След като прескочихме ерата на игрите с малкото пиксели, днес AG271QG е не просто монитор, а истински прозорец към гейминга. QHD резолюцията, гарнирана с 165Hz опресняване, ви пренася директно на игралното поле. Реализмът особено при „пуцалките“ и рейсърите е на високо ниво. Ако и създателите на играта са се справили добре с анимацията, за очите ви няма да има разлика дали гледате в екрана или през прозореца на хола. 27-инчовия монитор до такава степен ви поглъща, че следващата стъпка са само очилата за виртуална реалност.

©MediaBricks.bg

Ако излезем от матрицата на игрите, за да се пренесем в социалните мрежи и обработката на видео и снимки, ще открием няколко интересни неща. Първо с тази резолюция и този диагонал на монитора с изненада ще разберете, че десктоп версията на Facebook е изключително… тясна. Което е удобно ако решите да разделите екрана и оставите само 30% за социалната мрежа. Ако преминем в работен режим гейминг монитора е идеален за програми за обработка на видео. Всички нужни инструменти са ви пред погледа и няма нужда да избирате кое да скриете. Цветовете са реалистични, а настройките могат да бъдат подробно калибрирани. След това с едно движение може да превключвате от гейминг на работен режим.

На пазара този звяр на AOC се намира във високия ценови клас. В България мониторът струва около 1500 лева.