Наука

Радиотелескопът „Аресибо“ рухна, следва пълното му разрушаване (видео)

Радиотелескопът „Аресибо“ рухна, следва пълното му разрушаване (видео)

Легендарният радиотелескоп „Аресибо“ претърпя поредна авария в рамките на няколко месеца и вече е безвъзвратно повреден. Вчера платформата с тегло 900 тона, която се намираше над чинията, е паднала върху рефлектора. „Аресибо“ е изграден през 60-те години на миналия век и е използван за проследяване на астероиди по пътя им към Земята, с него са извършвани изследвания, удостоени с Нобелова награда.

Още през ноември Националната научна фондация на Съединените щати обяви, че телескопът ще бъде демонтиран, защото може да се срути, след като се скъсаха два от поддържащите го стоманени кабели. През годините „Аресибо“ е издържал на урагани, тропическата влага и множество земетресения в Пуерто Рико.

През 70-те години учените използват „Аресибо“, за да направят първото излъчване на междузвезден радиосигнал като част от проект за търсене на интелигентен живот извън нашата планета. Така през 1974 година е изпратен най-мощният сигнал от нашата планета с цел комуникация извън Слънчевата система.

Някои от успехите на телескопа са, че през 1992 г. с негова помощ е открита първата екзопланета, а през 1981 г. „Аресибо“ е помогнала за създаването на първите радарни карти на повърхността на Венера. Телескопът бе водещ в света за радиоастрономия, като радар на Слънчевата система и предоставяше изключително важни данни в подкрепа на откритията, иновациите и развитието на науката.

Реално „Аресибо“ няколко десетилетия държеше рекорда за най-големия телескоп с една чиния в света.

Учените се надяват, че при разрушаването на радиотелескопа ще бъде запазена обсерваторията към него за бъдещи научни и учебни цели.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!