ЦЕРН БАН
Наука

Първи майсторски клас на ЦЕРН се проведе в България

Български ученици участваха в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България. По време на обучението се предостави възможност на ученици на възраст от 15 до 19 години от цялата страна да проведат научни изследвания като истински учени, съобщава сайтът на БАН.

Младежите имаха възможността за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В първия майсторски клас на ЦЕРН в България учениците извършиха измервания по данни на експеримента CMS.

След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците направиха сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

В края на деня получените резултати бяха обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Събитието се организира от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика съвместно с ЦЕРН и Физическия факултет на Софийския университет, както и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

Етикети:
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!